BUDGETTIPS VOOR SPANJE

Geld besparen is zeker op vakantie de moeite waard. Zelfs als je geld teveel zou hebben is het zonde om je geld te verkwisten. Voor sommige mensen is het zelfs een sport om zo weinig mogelijk geld uit te geven. Hoe je dat doet, verschilt vaak wel een beetje van bestemming tot bestemming, zelfs binnen een land als Spanje. In sommige steden is het openbaar vervoer een uitstekend en goedkoop alternatief voor taxi’s en de relatief dure toeristenbussen, terwijl er ook steden zijn waar je uit praktische overwegingen misschien beter het openbaar vervoer wat kunt vermijden. De besparing weegt dan niet op tegen het ongemak zoals tijdverlies.

Op deze pagina hebben we een aantal budgettips voor Spanje op een rijtje gezet, waardoor je je uitgaven tijdens je vakantie in Spanje hopelijk wat binnen de perken weet te houden. Wie aan de ene kant wat geld bespaart die kan aan de andere kant weer wat extra uitgeven. Daardoor kun je meer uit je vakantie halen voor hetzelfde geld.

Gratis bezoeken van museums en bezienswaardigheden

Als je graag naar het museum gaat of het leuk vindt om historische of culturele bezienswaardigheden te bezoeken, dan kan dat een redelijk deel van je vakantiebudget opslokken. Een doorsnee museum kost je bijvoorbeeld al snel 10 tot 15 euro aan entree per persoon. Wat niet iedereen weet is dat er redelijk wat museums en andere bezienswaardigheden ook momenten kennen waarop je gratis naar binnen kunt. Zo is het beroemde Prado Museum in Madrid dinsdag t/m zaterdag gratis toegankelijk tussen 18:00 en 20:00 uur en op zondagen van 17:00 tot 20:00 uur. Ook het koninklijk paleis van Madrid is de laatste twee uur van de dag gratis te bezoeken, mits je aantoonbaar inwoner bent van de Europese Unie. De beroemde Mezquita is van maandag t/m zaterdag gratis te bezoeken van 08:30 tot 09:30 uur.

Dit zijn enkele voorbeelden. Kijk vooraf voor jouw vakantiebestemming hoe het zit met gratis entree voor attracties, museums en andere bezienswaardigheden. Het kan je aardig wat geld besparen.

Laat je niet bedonderen door een autoverhuurder

Vooral in Spanje zijn redelijk wat autoverhuurders actief die hun klanten een oor aannaaien. Soms begint dat al bij het ophalen van de auto, niet zelden zijn er ook nog verrassingen achteraf. Denk hierbij aan brandstoftoeslagen, luchthaventoeslagen, verplichte afname van een volle tank brandstof tegen woekerprijzen, een toeslag om in de kortere rij aan te mogen sluiten en de agressieve verkoop van dure all-in verzekeringen. Nog erger zijn de gevallen van niet-veroorzaakte schades of schoonmaakkosten die na terugkomst thuis ineens afgeschreven blijken te zijn. Lees bijvoorbeeld dit artikel over Goldcar maar eens en vooral alle reacties die eronder staan van mensen met slechte ervaringen.

Door met een betrouwbare verhuurder of via een betrouwbare tussenpartij te huren bespaar je je een hoop gezeik, ellende en vaak ook geld. Want die ene goedkope aanbieder van huurauto’s blijkt uiteindelijk een stuk duurder uit te pakken. Op basis van onze eigen ervaringen bevelen wij daarom tegenwoordig Sunny Cars aan, dat auto’s verhuurt zonder verborgen kosten of bijna misdadige voorwaardes. De verzekering is altijd all-risk zonder een eigen risico, tenzij er sprake is van grove nalatigheid.

Gratis rondleidingen

Op redelijk wat plekken in Spanje kun je deelnemen aan een gratis rondleiding. Vooral in populaire steden zoals Madrid, Barcelona en Valencia is het niet lastig om deel te nemen aan een gratis rondwandeling met gids. Vaak is dit in het Engels beschikbaar, maar soms zelfs in het Nederlands. Waar is het addertje onder het gras? Meestal nergens. De gids verdient aan de fooien die hij/zij krijgt na afloop van de rondleiding. Soms verdienen ze ook nog wat commissie aan tickets die ze verkopen voor bezienswaardigheden, toeristenbussen en meer.

Koop een toeristenkaart

Voor veel steden zijn allerlei soorten toeristenkaarten te koop. Die zijn er in verschillende soorten. Zo heb je voor een aantal steden speciale dagkaarten of meerdaagse kaarten voor het openbaar vervoer. Als je veel gebruik wilt maken van tram, bus of metro dan bespaar je hier vaak wel wat geld mee. Ook heb je speciale stadspassen waarbij je een aantal bezienswaardigheden en museums gratis binnen mag. Vaak zit er ook nog een vorm van vervoer bij en soms ook het transport tussen de stad en de luchthaven.

Stadspassen voor populaire Spaanse bestemmingen kun je hier vinden:

Barcelona kortingskaarten 
Bilbao Card inclusief toegang Guggenheim
Granada Card inclusief toegang Alhambra
Madrid kortingskaarten
Malaga Experience Card
Sevilla City Pass inclusief toegang Alcazar
Toledo Card
Valencia Card

Koop grote flessen water

Goed drinken is belangrijk, zeker op een warme vakantiebestemming zoals Spanje. Omdat het kraanwater niet overal te vertrouwen is of even lekker is, wordt er vooral mineraalwater uit flessen gedronken. De prijs van een 1,5-literfles gekoeld water is vaak niet zoveel duurder dan een flesje water van een halve liter. Door grotere flessen te kopen kun je aardig wat geld besparen.

Openbaar vervoer in plaats van duur parkeren

Parkeren is in de grotere Spaanse steden vaak een ramp en ook nog eens vrij duur. In de duurdere parkeergarages betaal je soms wel veertig euro of nog meer per dag. In steden met ene goede treinverbinding kan het de moeite waard zijn om de auto te parkeren bij een station buiten het centrum en dan met de (relatief goedkope) trein naar de binnenstad te reizen. Op sommige plekken heb je dit soort opties ook met de tram of metro.

Boek een all-inclusive vakantie

Het all-inclusive concept kan een voordeligere vakantie opleveren dan wanneer je alleen een vakantie op basis van logies of eventueel logies+ontbijt of logies en halfpension boekt. Als je een beetje goed zoekt naar leuke lastminute aanbiedingen op basis van all-inclusive verzorging, dan kan het zelfs nog goedkoper zijn dan wanneer je een appartement boekt en zelf gaat koken.

Natuurlijk zijn all-inclusive vakanties zo samengesteld dat de reisorganisatie en het hotel winst kunnen maken. Alleen doen ze dat op zo’n manier dat efficiënte de kosten lager kan houden en de klant daar een deel in meeprofiteert. Daardoor kun je tijdens een all-inclusive vakantie naar Spanje goedkoper uit zijn dan wanneer je alles los betaalt.