SPANJE TIP 5: MADRID

Centraal in Spanje ligt Madrid. Deze koninklijke stad is sinds 1561 de hoofdstad van Spanje. Tot die tijd was deze rol weggelegd voor Toledo, dat zo’n zeventig kilometer ten zuiden van Madrid ligt. Dat Madrid zich pas in de tweede helft van de zestiende eeuw is gaan ontwikkelen zie je terug in het stadsbeeld. Een middeleeuws centrum ontbreekt hier. Dat maakt de stad er echter niet minder interessant op. Madrid heeft tal van leuke en interessante dingen te bieden die een citytrip naar deze stad de moeite waard maken. Zo wordt Madrid vooral geroemd om de sfeer, die ondanks het feit dat je je in een grote stad bevindt toch intiem aan aan kan voelen. Madrid is verder gezegend met een aantal prachtige musea die absoluut de moeite waard zijn. Het Museo del Prado is hier het bekendste voorbeeld van, maar er zijn een aantal andere musea die absoluut ook interessant zijn om te bezoeken.

De binnenstad is voor een stad van dit formaat vrij compact te noemen. Wie dat wil die kan in een paar dagen tijd vrijwel alle hoogtepunten te voet bezoeken. Stiekemweg loopt het aantal kilometers dat je dan per dag te voet aflegt wel redelijk op. Je loopt gemakkelijk een kilometer of vijftien tot twintig weg op een dag. Wie daar niet zoveel voor voelt die kan natuurlijk ook kiezen voor het gemak van een zogenaamde hop-on-hop-off bus die je langs de belangrijkste plekken, bezienswaardigheden en attracties van Madrid brengt. Deze toeristenbussen zijn daar een ideaal middel voor. Een andere populaire manier om veel van de stad te zien is door middel van een fietstocht onder begeleiding van een ervaren gids die je alles vertelt over de stad en de hoogtepunten die je onderweg tegenkomt. De highlights van Madrid fietstour is veruit de populairste fietstocht.

Op deze pagina beschrijven we een aantal van de leukste en meest interessante dingen die je kunt doen in Madrid.

Koninklijk Paleis

De basis van Madrid wordt gevormd door het Palacio Real oftewel het Koninklijk Paleis van Madrid. Dankzij de verhuizing van het koningshuis naar Madrid in 1561 is de stad immers uitgegroeid tot de metropool die het tegenwoordig is. Het eerste paleis dat in Madrid gebouwd werd stamt uit de negende eeuw na Christus. Het waren de Moren die destijds een fort lieten bouwen op een heuvel ten noorden van Toledo. Later werd er een ‘alcázar’ gebouwd binnen het fort. In de loop der eeuwen werd dit kasteel uitgebreid en aangepast door de Castiliaanse en later Spaanse vorsten. Op kerstavond 1734 brak er een grote brand uit die het kasteel vernietigde. De toenmalige koning Filips V gaf architect Sachetti de opdracht om een nieuw paleis te ontwerpen. Er werd vrij snel met de bouw aangevangen en in 1755 was het enorme bouwwerk gereed. Het paleis behoort tot de grootste paleizen ter wereld en is mede daardoor een populaire bezienswaardigheid in Madrid.

Om het Koninklijk Paleis van Madrid te bezoeken moet je entreegeld betalen. De kaarten hiervoor kun je het beste vooraf reserveren. Doe je dat niet dan kun je vrijwel zeker in een (soms lange) wachtrij aansluiten. Als je het terrein van het paleis betreedt dan kom je eerst terecht op het grote plein dat voor het palacio ligt. Voor veel mensen is dit een plek waar men volop foto’s gemaakt worden. Het enorme plein leent zich daar prima voor. Vanaf het plein heb je toegang tot de Real Armería. Dit Koninklijk Arsenaal is in een apart gebouw gevestigd en doet tegenwoordig dienst als wapenmuseum.

Van de 4318 kamers en vertrekken die het Koninklijk Paleis telt is een deel opengesteld voor het publiek. Door middel van een vaste route kun je de prachtige ruimtes bewonderen. Met een audiogids kun je uitleg krijgen over alles wat je te zien krijgt. Dat is zeker de moeite waard als je meer achtergrondinformatie wilt hebben of meer wilt weten over de geschiedenis van het Spaanse koningshuis.

Koninklijk Paleis

Plaza Mayor

Madrid telt meerdere pleinen die ieder hun eigen uitstraling hebben. Het mooiste plein van Madrid (en volgens sommigen zelfs van heel Spanje) is het Plaza Mayor. Dit enorme rechthoekige plein dankt zijn naam (Groot Plein) aan de afmetingen. Plaza Mayor meet maar liefst 129 bij 94 meter. Opvallend element is de vrij uniforme aankleding rondom het plein. Centraal aan de noordzijde staat het Casa de la Panadería. Dit bakkershuis is in 1672 opgeleverd en onderscheidt zich vooral van de rest van de bebouwing door de twee torentjes, de licht afwijkende kleur van de gevel en de rijke decoraties op de gevel. De westelijke kant van Plaza Mayor, de oostelijke zijde en rest van de noordzijde is opgevuld met een uniforme stijl woningen. Fraai element zijn de vele zuilen die het plein een statig uiterlijk geven.

Op Plaza Mayor staan meerdere terrassen waar het gedurende het lange zomerseizoen prima vertoeven is. Op de warmste dagen, waarbij het kwik in Madrid op kan lopen tot maar liefst veertig graden, komen de terrassen vaak pas rond zonsondergang tot leven. Door de centrale ligging in het centrum van Madrid en de enorme aantrekkingskracht die Plaza Mayor op toeristen heeft, is het nooit rustig op het plein. Door de afmetingen wordt het plein ook veel gebruikt voor evenementen en feesten. Die rol had Plaza Mayor al bij de aanleg toebedeeld gekregen. In de loop der eeuwen is die rol niet veranderd.

Real Madrid stadion

Als je maar enigszins van voetbal houdt dan is een bezoek aan Estadio Santiago Bernabéu eigenlijk een must als je in Madrid bent. Het hangt natuurlijk wel af van de hoeveelheid tijd die je ter beschikking hebt. Een bezoekje aan het Real Madrid stadion kost je wel een paar uur, zeker als je de reistijd van en naar deze voetbaltempel meetelt. Het Bernabéu ligt immers niet in het centrum, maar meer noordelijk in de stad. Het is echter prima bereikbaar met de metro, met de bus of met de speciaal voor toeristen bedoelde hop-on-hop-off bussen.

De Real Madrid Stadion Tour laat je kennis maken met de wereld van Real Madrid. Zo leer je alles over de geschiedenis van één van de beste clubs van Europa, zie je welke nationale en internationale prijzen ze gewonnen hebben (vooral het aantal gewonnen Europacups / Champion Leagues is indrukwekkend) en ontdek je een deel van het stadion. Bezoek de tribunes en werp een blik op het veld. Kijk hoe de kleedkamer er uit ziet waar de voetbalhelden van Real Madrid zich voorbereiden op hun wedstrijden en douchen na de match.

Voor de Real Madrid Stadion Tour moet je tickets via internet te kopen. Op die manier kun je vrijwel meteen naar binnen. Je kunt het stadion bijna alle dagen van het jaar bezoeken. Alleen op 25 december (Kerstmis) en 1 januari (Nieuwjaarsdag) is het stadion gesloten voor het publiek. Op wedstrijddagen gelden er afwijkende openingstijden of kan de route aangepast worden.

Reserveer hier je tickets voor het Real Madrid Stadion

Real Madrid stadion

Retiro Park

Een grote stad heeft vaak ook één of meerdere grote stadsparken. Zo ook Madrid. Hier is het Parque del Buen Retiro het grootste en meest geliefde stadspark van de stad. De geschiedenis van Retiro Park (of El Retiro), zoals het park vaak kortweg aangeduid wordt, voert terug naar de zestiende eeuw. In de loop der jaren heeft het park qua uiterlijk verschillende veranderingen ondergaan, maar de majestueuze uitstraling is gebleven. Een populaire plek binnen het park is het kunstmatige meer dat er aangelegd is. Hier kun je lekker met een roeibootje ontspannen op het water. Binnen Retiro Park zijn meerdere gebouwen en monumenten terug te vinden die de moeite waard zijn zoals het Palacio de Cristal en het Palacio de Velazquez. Vooral in het weekeinde is Retiro Park erg levendig door de vele families die hier dan hun vrije tijd doorbrengen.

Musea

Madrid telt tientallen musea die de moeite waard zijn. Voor liefhebbers van kunst, geschiedenis, verzamelingen en andere onderwerpen valt er dan ook heel wat te genieten in Madrid. Het meest geliefd zijn de drie bekende kunstmusea van Madrid. het Prado Museum (Museo del Prado) is hiervan de meest bekende. Dit kunstmuseum behoort tot de meest toonaangevende musea ter wereld op het gebied van schilderkunst en andere kunsten. Een ander populair kunstmuseum is het Museo Thyssen-Bornemisza. Dit museum is oorspronkelijk ontstaan vanuit de privécollectie van Heinrich Thyssen-Bornemisza. De collectie is zeer breed van opzet en zal daardoor menig kunstliefhebber kunnen bekoren. Het derde grote museum van Madrid is het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía. Dit kunstmuseum focust zich op moderne en hedendaagse kunst, waardoor het een prima aanvulling is op de andere twee musea.

musea in Madrid

Andere bezienswaardigheden

Behalve bovengenoemde bezienswaardigheden is er veel meer te zien en te doen in Madrid. Zo ervaren wij vooral de sfeer van de stad zelf als zeer aangenaam. Als toerist wil je waarschijnlijk graag een lijstje hebben met hoogtepunten die je vervolgens af kunt werken. In Madrid zouden wij in ieder geval ook het Templo de Debod bezoeken. Deze Egyptische tempel is echt afkomstig uit Egypte. Hij is door de Egyptische overheid aan de stad Madrid geschonken. De tempel is in Egypte afgebroken, naar Spanje verscheept en vervolgens daar weer opgebouwd.

Plaza de Cibeles is een plein dat je veel terugziet op foto’s van Madrid. Het is vooral de fontein in combinatie met de erachter gelegen Palacio de Comunicaciones die samen een mooi plaatje vormen. Twee andere mooie pleinen die je zeker ook op je lijstje mag zetten zijn het Plaza de España en het Plaza de la Villa.

Qua straten is de Gran Vía de mooiste straat van Madrid. Een grote verscheidenheid aan indrukwekkende gebouwen in uiteenlopende architectuurstijlen flankeren deze brede hoofdstraat van Madrid.

Liefhebbers van moderne architectuur moeten het wat meer ten noorden van het centrum van Madrid zoeken. De Torres KIO zijn twee torens die door hun schuine ontwerp veel aandacht trekken. Wie juist van Moorse architectuur houdt die zou de stierenvechtersarena Las Ventas moeten bezoeken. Buiten de vraag of je pro of anti stierengevechten bent, is dit gebouw architectonisch gezien zeker de moeite van het bezoeken waard.

Op de websites www.madridtop10.nl en www.madridvoorbeginners.nl vind je meer interessante bezienswaardigheden in Madrid.

bezienswaardigheden in Madrid