SPANJE TIP 8: IBIZA

Als je het hebt over strand, feesten en het echte vakantiegevoel dan beantwoordt het eiland Ibiza helemaal aan dit plaatje. Ibiza is in een aantal decennia tijd uitgegroeid tot één van de populairste vakantiebestemmingen ter wereld. Niet voor niets, want behalve heerlijke stranden en aangenaam zomerweer heeft het eiland veel te bieden aan wie relaxed en ook wel luxe op vakantie wil gaan. Hoewel er nog steeds betaalbare vakanties naar Ibiza te vinden zijn en er voldoende eenvoudige accommodaties te vinden zijn, moet je gemiddeld genomen wel wat dieper in je zakken tasten om eten, drinken en toegang tot de beste feesten te betalen.

Een avondje uitgaan is vaak aanzienlijk duurder dan op veel andere vakantiebestemmingen en ook uit eten is op Ibiza gemiddeld genomen niet echt goedkoop te noemen. De prijzen zijn zeker bij de populaire beachclubs en de hippe restaurants ronduit hoog te noemen. Het kan echter allemaal op Ibiza. Het eiland lijkt jaar op jaar duurder te worden, maar ook de populariteit neemt alleen maar toe.

Huur een villa

Opvallend is dat veel mensen die Ibiza bezoeken ervoor kiezen om een huis te huren. Omdat de meeste villa’s, finca’s en andere vakantiewoningen op Ibiza vaak gemaakt zijn voor wat grotere gezelschappen (meestal tussen de 8 en 12 personen) gebeurt het veel dat mensen met meerdere gezinnen in één accommodatie verblijven. Op die manier is het enigszins betaalbaar om te genieten van de privacy van een woning op Ibiza. Als je de prijzen van populaire viersterrenhotels en een gemiddelde villa op Ibiza met elkaar vergelijkt dan is een villa vaak nog goedkoper dan een hotelkamer. Dit geldt in alle seizoenen, inclusief het hoogseizoen. Voordelen voor een villahuurder zijn de rust, de extra ruimte, de vele faciliteiten die je ter beschikking hebt en het feit dat je je zwembad niet met vreemden hoeft te delen.

Betaalbare Ibiza-vakanties

Ibiza staat onder andere bekend als een echte jetset-bestemming. De rich & famous vertoeven immers graag op Ibiza en delen dat massaal via social media. Het lijkt er op dat Ibiza bijna alleen nog maar weggelegd is voor mensen met een goedgevulde beurs. Dat valt echter wel mee. Ook mensen met een modaal inkomen kunnen nog steeds vakantie vieren op Ibiza. Dat kan op twee manieren. Je kunt een goedkope vlucht boeken via bijvoorbeeld Ryanair of als je er op tijd bij bent bij Transavia en ter plaatse een simpele en goedkope accommodatie boeken. Je kunt op Ibiza ook prima kamperen. Dit is niet alleen goedkoper dan een verblijf in de meeste hotels op Ibiza, maar bovenal ook een geliefde manier van vakantievieren voor veel Nederlanders. Het klimaat op Ibiza is dermate goed dat het campingleven maandenlang uitstekend is op het eiland

Ibiza vakantie

De gemakkelijkste manier om een betaalbare Ibiza-vakantie te boeken is door het boeken van een pakketreis. Je betaalt dan één prijs voor de vluchten van en naar Ibiza, het transport ter plaatsen van en naar je accommodatie en natuurlijk ook de accommodatie zelf. Vaak is dit op basis van logies of logies met ontbijt. Er zijn ook pakketreizen op basis van halfpension, volpension of zelfs all-inclusive. De basisreissom ligt dan vaak wel wat hoger, maar onder de streep kan dit aantrekkelijker zijn omdat je de kosten ter plaatse reduceert.

Ibiza-vakanties kun je onder andere boeken bij reisorganisaties zoals TUI, Sunweb en Corendon. Deze touroperators vallen onder de SGR-garantie (je boekt dus zonder financieel risico) en vliegen vaak mt eigen vliegtuigen of charters. Als een vlucht niet vol genoeg is kan dit leiden tot leuke last minute aanbiedingen naar Ibiza.

Bekijk de Ibiza aanbiedingen van TUI
Bekijk alle Ibiza vakanties van Sunweb

De populairste badplaatsen

Ibiza telt tientallen stranden en baaien. Slechts bij een deel van deze plekken zijn badplaatsen ontstaan. Soms is er sprake van een echt dorp, soms is er sprake van slechts een verzameling van accommodaties, wat horeca en enkele toeristenwinkels. Goede voorbeelden hiervan zijn Cala de San Vicente en Port de Sant Miquel. Het beste huur je een auto op Ibiza om deze plekken goed te kunnen bereiken.

Eigenlijk telt Ibiza drie echt grotere badplaatsen. Dat is aan de westkust Sant Antoni de Portmany. Dit is de grootste badplaats van Ibiza die vooral bekend staat om de vele chill-out bars waar je onder het genot van aangename beats en een lekker drankje van de zonsondergang kunt genieten. Een andere grote badplaats die vooral populair is onder het uitgaanspubliek is Platja d’en Bossa. Dit dorp ligt net ten zuiden van Ibiza Stad, op een steenworp afstand van de internationale luchthaven van Ibiza. Tijdens de landing kun je Platja d’en Bossa dan ook prima zien liggen vanuit het vliegtuig. Platja d’en Bossa is prima gelegen voor wie van uitgaan houdt. Er zijn meerdere clubs en bars in het dorp zelf gevestigd en ook de clubs in Ibiza Stad en landinwaarts zijn van hieruit prima bereikbaar.

De derde grote badplaats ligt wat noordelijke aan de oostkust van Ibiza: Santa Eulària des Ríu. Dit dorp ligt wat verder van het uitgaansleven verwijderd, maart is juist weer prima gelegen ten opzichte van een aantal leuke dorpen en bezienswaardigheden. Zo rijd je binnen een kwartier naar één van de twee grote hippiemarkten van Ibiza , kun je ’s avonds gaan eten in een restaurant aan de ‘Restaurant Road’ waar je de beste restaurants van Ibiza vindt of ben je binnen twintig minuten in Sant Rafel de sa Creu of het authentieke Santa Gertrudis de Fruitera dat tot de mooiste dorpen van Ibiza gerekend wordt.

Baaien en stranden

Hoewel je de grotere zandstranden vooral bij de badplaatsen aan zult treffen, moet je het voor de mooiste stranden juist buiten de bebouwde kom zoeken. Ibiza telt een vrij groot aantal mooie baaien waar het prima vertoeven is. Soms is er een hippe beachclub gevestigd, soms een goed restaurant en soms ene eenvoudige horecagelegenheid. Er is echter vrijwel altijd wel wat van eten of drinken te koop. Door de enorme prijsverschillen in het horeca-aanbod zie je wel dat iedere baai of strand een eigen publiek heeft.

Baaien en stranden op Ibiza

Ibiza Stad

Ga je op vakantie wel of niet naar ‘de grote stad’ van jouw vakantiebestemming? Op een vakantiebestemming zoals Gran Canaria of Tenerife is dat geen must, maar in het geval van Ibiza eigenlijk wel. Ibiza Stad is levendig, leuk en is een heerlijke plek om een dag te vertoeven. Als je het hebt over de typische Ibiza-sfeer dan is die hier absoluut aanwezig. De absolute publiekstrekker is de oude ommuurde binnenstad: Dalt Vila. Dit antieke deel van de stad is zelfs zo belangrijk dat de UNESCO het op de Werelderfgoedlijst gezet heeft. Nadat je door de middeleeuwse toegangspoort gelopen bent kom je in een totaal andere wereld terecht. Hier kun je door soms zeer smalle en kronkelige straatjes beginnen aan een ontdekkingstocht waarbij je leuke boetiekjes, aangename restaurantjes en aantrekkelijke gebouwen op je pad tegen zult komen. De hoogteverschillen zorgen ervoor dat het op de warmste dagen wel redelijk inspannend kan zijn om hier rond te lopen. Zorg voor goed ademende kleding en drink voldoende water bij dergelijke omstandigheden.

Een voordeel van de hoogteverschillen is dat je vanaf de hoogste punten van Dalt Vila een adembenemend uitzicht hebt op de oude stad maar ook op de haven, het nieuwere deel van de stad en de zee. Bij goed weer kun je het eiland Formentera in de verte zien liggen.

Niet alleen het oude deel van Eivissa (zoals Ibiza stad ook wel genoemd wordt) is de moeite waard. Ook het gebied daar omheen is absoluut leuk. Zo barst het in het deel tussen Dalt Vila en de haven van Ibiza Stad van de winkels, restaurants en bars. Hoewel het hier overdag al prima vertoeven is, is het vooral in de avonduren dat het hier enorm gezellig is. Op het moment dat de winkels hun deuren langzaamaan sluiten neemt het uitgaansleven het hier over. Dit is een plek waar je een hoge concentratie aan terrassen en bars aantreft.

Ibiza Stad

Uitgaansleven

Ibiza betekent voor veel mensen uitgaan. Hoewel het eiland juist ook zeer geschikt is voor spirituele reizen, stiltereizen, relaxvakanties en gezinsvakanties is het de continue mogelijkheid om uit te gaan die Ibiza zo uniek maakt. Hier worden de beste feesten ter wereld gehouden waar top DJ’s uit heel de wereld op af komen. Sommige DJ’s draaien wekelijks op Ibiza. Deze traditie is al jaren oud. Al sinds het einde van de jaren tachtig komen mensen samen op Ibiza om te dansen op allerlei soorten dance en trance muziek. Iedere club, beachclub, bar of DJ heeft zijn eigen stijl.

Wie 24 uur wil stappen op Ibiza die kan beginnen in een beachclub waar je vooral onder het genot van chille beats geniet van de zon, lekkere drankjes en af en toe de honger stilt met luxe hapjes. Aan het einde van de dag is het vooral te doen in Sant Antoni de Portmany waar je in chill-out bars zoals het beroemde Café del Mar van de zonsondergang kunt genieten. Op het moment dat het hier rustiger begint te worden is het tijd om naar de grote clubs te gaan. Privilege, Pacha, Amnesia en Es Paradis zijn clubs die al jarenlang toonaangevend zijn en bekend staan om hun topavonden. Nieuw sinds 2017 is Hï Ibiza. Deze club is van de eigenaren van het er tegenover gelegen Ushuaïa en is gevestigd in het pand waar voorheen Space gevestigd was. Met Ushuaïa is overigens meteen een uniek concept genoemd. Dit is een hotel annex club. In plaats dat het zich hier binnen afspeelt is Ushuaïa een buitenconcept met een groot podium en veel ruimte rond de zwembaden van het hotel. De feesten in Ushuaïa beginnen in de middag (meestal om 15 of 17 uur) en duren tot exact 23:59 uur. Dit is vanwege de vergunning die ze hebben. Klokslag middernacht is het ineens stil. Dat is het moment voor het uitgaanspubliek om door te gaan naar een volgende club waar het op dat moment net begint.

Op de website ‘in 12 uur’ kun je twee leuke verslagen lezen en bekijken over het uitgaansleven op Ibiza. Reisblogger Patrick bezoekt met twee vrienden Ibiza om daar volop te gaan stappen.

Verhaal 1: Ibiza in één dag: uitgaan op Ibiza dag 1
Verhaal 2: Ibiza in één dag: uitgaan op Ibiza dag 2

Uitgaansleven

Hippiemarkten

Ibiza staat bekend als hippie-eiland. Dat komt omdat in de jaren zestig van de vorige eeuw hippies zich massaal op Ibiza vestigden. Deze mensen die op zoek waren naar vrijheid en hun wereldse idealen erg hoog op hun agenda hadden staan vonden op Ibiza het aardse paradijs waar ze konden zijn wie ze waren. Spirituele vrijheid, geestverruimende middelen, afstand doen van het materialistische denken en de liefde voor mens en natuur op allerlei mogelijke manieren uiten waren belangrijke elementen binnen de hippiesamenleving die zo nadrukkelijk aanwezig was op Ibiza. Nog steeds heeft Ibiza de naam een hippe-eiland te zijn. De echte hippies zijn op enkele zeldzame exemplaren na verdwenen. Vaak zijn ze inmiddels overleden of hebben ze op een gegeven moment hun hippie-bestaan ingeruild voor een meer mainstream levensstijl.

Het kleurrijke flower-power tijdperk mag dan wel voorbij zijn, het is vanwege commerciële redenen niet geheel verdwenen van Ibiza. Het hippie-imago levert geld op, veel geld soms. Hoewel de vercommercialisering van het hippie-bestaan helemaal indruist tegen de basisprincipes van echte hippies, gebeurt het wel op grote schaal. Het zal de toerist worst wezen, want het maakt hen vaak amper uit of de sfeer authentiek is of slechts authentiek lijkt. De commerciële variant van de hippie-levensstijl zie je op verschillende manieren terug. Zo is de typische Ibiza-mode geïnspireerd op de hippie-stijl en kun je op Ibiza tegen veel geld meubelen, woonaccessoires en modeaccessoires kopen die geïnspireerd zijn op de in de loop der jaren ontstane Ibiza-stijl.

Een voortvloeisel uit het hippietijdperk zijn de zogenaamde hippiemarkten die op Ibiza gehouden worden. Ook dit is een voorbeeld van hoe het hippie-imago commercieel uitgebuit wordt. Het is immers een feit dat nog maar een deel van de koopwaar door echte hippies aangeboden worden. Steeds vaker zijn het handelaren en kunstenaars die meeprofiteren van de enorme belangstelling die deze markten hebben. De twee grootste en meest bekende hippiemarkten worden gehouden in de omgeving van Santa Eulària des Ríu. De leukste hippiemarkt is Las Dalias. Deze ongeveer tweehonderd kramen tellende markt wordt iedere zaterdag gehouden bij het plaatsje Sant Carles de Peralta. De markt begint om 10:00 uur. Wie slim is en de grootste drukte wil ontwijken die zorgt dat hij/zij er al voor tien uur is. Je kunt dan ook de ergste hitte voor zijn. Groter, bekender en ook erg druk bezocht is de hippiemarkt Punta Arabi bij Es Canar. Al sinds 1973 worden hier spullen aangeboden. Ooit met hoofdzakelijk handgemaakte producten; tegenwoordig worden er steeds meer machinaal geproduceerde hebbedingetjes verkocht. Punta Arabi wordt iedere week op woensdag gehouden van 10 tot 18 uur.

Hippiemarkt op Ibiza

Meer over Ibiza

Ibiza voor beginners
5x zien & doen op Ibiza
Ibiza in één dag
Ibiza fotoreportage
bijzondere plaatsen op Ibiza
top 10 bezienswaardigheden van Ibiza

Uitstapje naar Formentera

Wil je nog mooiere stranden dan die van Ibiza zien of genieten van meer rust? Neem dan de veerboot naar Formentera. Omdat dit zuidelijker gelegen eiland geen luchthaven heeft en er geen sprake is van massatoerisme, heeft Formentera een heel andere sfeer dan Ibiza. Eigenlijk is Formentera meer relaxed dan Ibiza. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om een dagje vanaf Ibiza naar Formentera te gaan. Er zijn verschillende veerboten die je kunt gebruiken, waarbij de prijzen en vaartijden nogal uiteen kunnen liggen. Het moet goed mogelijk zijn om voor pakweg een paar tientjes per persoon een retourtje naar Formentera te boeken. Hoe vroeger je boekt, des te goedkoper de tickets vaak zijn. De overtocht neemt 25 tot 60 minuten in beslag.

Je arriveert altijd in de haven van La Savina. Dit is in het noordwesten van Formentera. Van hieruit kun je verder reizen met een auto (ook elektrisch!) of fiets. Onze voorkeur ligt bij het fietsen omdat je zo het eiland minder belast en op gezonde ontspannen wijze Formentera kunt ontdekken. Is je fietsconditie niet helemaal top te noemen kies dan voor een fiets met elektrische ondersteuning.

Als je het noordelijk gelegen strand Platja de ses Illetes bezoekt dan ben je meteen op het drukste strand van Formentera terecht gekomen. Dit is de hotspots voor dagjesmensen en voor booteigenaren die vanuit Ibiza over varen naar Formentera. Wat meer oostelijk op het eiland zijn andere fraaie stranden die je kunt bezoeken en waar het vaak wat minder druk is. In het oosten van Formentera heb je vooral ruigere baaien met grotten, bergachtig landschap en veel rust.

Formentera