SPANJE TIP 3: BARCELONA

Veruit de populairste stedentripbestemming in Spanje onder Nederlandse toeristen is Barcelona. Deze stad ligt in het noordoosten van Spanje, in de autonome regio Catalonië (Catalunya). De populariteit is begrijpelijk, want Barcelona heeft veel te bieden. Het nadeel van de populariteit is dat het zoveel toeristen aantrekt dat Barcelona zowat overspoeld wordt. De inwoners klagen dan ook geregeld over het feit dat hun stad als het ware overgenomen is door bezoekers. Ook een deel van de toeristen haakt hierdoor steeds vaker af. Het is immers niet leuk om voor lange wachtrijen te staan of alles te moeten plannen door vooraf entreetickets te moeten kopen voor de grote bezienswaardigheden. De spontaniteit gaat zo verloren en tijdens je verblijf in Barcelona moet je dan wel de klok in de gaten houden. Ander nadeel is dat Barcelona te maken heeft met straatartiesten, toeristenbussen, zwervers en van alles wat afbreuk doet aan de sfeer en authenticiteit van de stad.

Aan de andere kant blijft Barcelona een betaalbare en goed bereikbare stad waar veel te zien en te doen is. Een plek waar je kunt genieten van de Spaanse keuken, waar de zon vaak schijnt bij aangename temperaturen en waar je behalve stad ook strand hebt. Voor shop-a-holics heeft Barcelona een zeer ruim aanbod van grote winkels en leuke boetieks. Je kunt hier als je wilt gemakkelijk dagenlang shoppen als je daar van houdt. Vooral tijdens onze zomervakantie is het goed winkelen in Barcelona. Dat is de tijd van de uitverkoop, zodat zomerkleding en schoenen met aanzienlijke kortingen opgeruimd worden. Omdat de voordelen van Barcelona zwaarder wegen dan de drukte van de stad, is Barcelona wel de hoogst vermelde stad in onze Spanje top 10.

De oude binnenstad

De Ciutat Vella, zoals de oude binnenstad van Barcelona genoemd wordt, is redelijk groot en gevarieerd. In dit gebied van de Catalaanse hoofdstad liggen enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden. Zo kun je hier wandelen over de Ramblas, de beste musea bezoeken en genieten van prachtige paleizen en statige herenhuizen. Ook de gotische wijk, Barri Gotic behoort tot de oude binnenstad van Barcelona. Andere belangrijke bezienswaardigheden in de oude binnenstad zijn de kathedraal en een aantal andere kerken. De spil van de oude binnenstad is Plaça de Catalunya, die alle delen met elkaar verbindt. Het Catalaanse plein, zoals deze vertaald kan worden, is een levendig plein omringd door prachtige gebouwen.

Andere interessante plaatsen in de oude binnenstad zijn de middeleeuwse joodse getto en de joodse wijk. De joodse bevolking van Barcelona was in de middeleeuwen een succesvolle bevolkingsgroep. Onder hen bevonden zich veel intellectuelen, schrijvers, handelaars en filosofen. Daardoor was het een contrasterende welvarende bevolkingsgroep. Dit werkte het antisemitisme in de hand, waardoor de joodse bevolking in 1243 werd ondergebracht in een getto. Donkere tijden kwam het Joodse volk in Barcelona toe. In een periode van meer dan 100 jaar werden de joden onderdrukt en werden veel joodse synagogen en andere kenmerkende gebouwen vernietigd of omgebouwd door christenen. Gelukkig zijn er in de Joodse wijk nog sporen te vinden van de Joodse aanwezigheid in Barcelona.

De oude binnenstad van Barcelona

Sagrada Familia

Als je in Barcelona bent en je het niet eens Sagrada Familia bezocht ben je niet in Barcelona geweest. In het jaar 1881 krijgt de architect Francisco de Paula del Villar opdracht om aan te vangen met de bouw van de Sagrada Familia. Het was in eerste instantie dus niet de beroemde Catalaanse architect Gaudi die de opdracht kreeg. Het heeft echter niet lang geduurd voordat de opdracht werd overgedragen aan hem in 1883. Algauw bleek de bouw van de Sagrada Familia zijn levenswerk te worden. Toen hij in 1926 werd aangereden door een tram en kwam te overlijden werd hij ook als eerste bijgezet in de crypte van dit kerkgebouw. In eerste instantie dacht Gaudí het klusje in 10 jaar te hebben geklaard, maar nog altijd is men bezig om het prachtige gebouw te realiseren. Architecten hebben na de dood van de bekende Catalaanse architect middels beschrijvingen en maquettes zijn werk overgenomen. Nog altijd is de Sagrada Familia in aanbouw, maar al jaren kan het bouwwerk rekenen op een grote schare toeristen. Zoals het er nu naar uitziet, zal de Sagrada Familia rond het jaar 2028 voltooid zijn.

Als je Sagrada Familia wilt bezoeken, dan is het vooraf reserveren van een entreeticket of excursie een must. Tickets worden verkocht op basis van een datum en entreetijd. Je zult dus vooraf moeten bepalen wanneer je Sagrada Familia wilt bezoeken.

Via onze betrouwbare partner GetYourGuide kun je verschillende tickets en rondleidingen voor Sagrada Familia boeken.

Gaudi

We hadden het bij de Sagrada Familia al over de beroemde architect Gaudí. Deze man is allang onlosmakelijk verbonden met Barcelona en op meerdere plekken in de stad zijn de sporen van hem nog altijd zichtbaar.

Zo is een van de andere bekende plaats waar jaarlijks vele toeristen naartoe gaan in Barcelona Park Guëll. Ook dit park is ontworpen door Gaudi. Park Guëll is het bekendste stadspark van de Catalaanse hoofdstad. Het totale oppervlakte beslaat 17 hectare en werd gebouwd in opdracht van de industrieel Eusebi Guëll. In eerste instantie was het de bedoeling dat het park een wijk zou worden met mooie villa’s. Dit deel van het project is echter nooit voltooid en er zijn slechts twee huizen gerealiseerd. Een van de woningen werd betrokken door Gaudi en doet tegenwoordig dienst als museum over de beroemde architect. Eusebi Guëll kon wel een bewonderaar genoemd worden van Gaudi, want naast dat hij dit park heeft gerealiseerd in zijn opdracht is ook het huis Palau Guëll dankzij de industrieel gerealiseerd.

Andere bekende bouwwerken van de hand van Gaudi zijn Casa Mila en Casa Batllo. Voor beide gebouwen geldt dat het al aan de buitenzijde duidelijk is dat deze van de hand van Gaudí zijn. Dit komt natuurlijk door de typische sprookjesachtige organische façades. Casa Mila werd gebouwd in opdracht van de rijke familie Mila. Sinds 2013 worden er ook regelmatig tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd in dit gebouw. Casa Batllo werd gebouwd in 1877 en is vernoemd naar een textielmagnaat, Josep Batllo. Wat hier opvalt, naast de organische façade, zijn ook de mozaïeken die op de gevel zijn gebruikt. De buitenzijde doet een beetje denken aan de schubben van een vis. Tegenwoordig is het gebouw in handen van de rijke familie Bernat, die onder andere eigenaar zijn van de bekende Chupa Chup-lolly’s. Zo is deze familie eigenaar van zowel een surrealistisch gebouw als van het snoepgoed met het meest surreële logo ontworpen door Dali.

Gaudi in Barcelona

Camp Nou

Een belangrijke trekpleister in Barcelona is het voetbalstadion Camp Nou. Dit is het stadion waar FC Barcelona zijn thuiswedstrijden speelt. Het is ook het stadion waar de bekendste Nederlandse voetballer ooit, Johan Cruijff furore heeft gemaakt, zowel als speler en als trainer. Tegenwoordig wordt de wijlen voetballer dan ook geëerd met een standbeeld voor het stadion. Het enorm grote stadion is op zich al de moeite van een bezoek waard. Ruim 90.000 toeschouwers kijken hier naar de thuiswedstrijden van FC Barcelona. Het leukste is het dan ook om het stadion te bezoeken door een wedstrijd bij te wonen van de beroemde voetbalclub.

Wat zeer leuk is, is om een tour te maken door het stadion. Naast dat je in de catacomben komt en het stadion kunt aanschouwen terwijl deze nauwelijks bevolkt is, kun je er ook het Barcelonamuseum bezoeken en zo kennis maken met de rijke clubhistorie. Camp Nou is zeker met kinderen, of ze na 40 zijn of 10, een plek waar je geweest moet zijn tijdens je bezoek aan Barcelona.

Wie Camp Nou wil bezoeken, die zal vooraf een reservering moeten maken. Tickets voor een rondleiding door het stadion van FC Barcelona zijn te boeken via GetYourGuide:

Bekijk alle Camp Nou rondleidingen

Barceloneta

Een bekende wijk in Barcelona die centraal gelegen is, is Barceloneta. De buurt werd gebouwd in de achttiende eeuw voor de inwoners uit de wijk La Ribera, die noodgedwongen moesten verhuizen vanwege de bouw van de citadel van Barcelona. De wijk heeft tegenwoordig een gunstige ligging en wordt begrensd door de Middellandse Zee, de haven port Vell en de wijk El Born. Daarmee staat Barceloneta in verbinding met een aantal mooie plekken van de Catalaanse hoofdstad. Barceloneta is dan ook een uitstekende plek om te verblijven tijdens je stedentrip in Barcelona. Een van de grote trekpleisters van deze wijk is het zandstrand waar veel restaurants en nachtclubs te vinden zijn. Deze etablissementen liggen aan een prachtige boulevard. In de haven kun je dan weer mooie jachten en grote schepen bewonderen.

Andere interessante plekken in deze wijk zijn Museu d’Histórica de Catalunya, een museum waar je sinds 1996 meer te weten kunt komen over Catalonië en haar geschiedenis. Een belangrijke ontmoetingsplek is dan weer Casa de La Barceloneta, waar zowel lokale bewoners als geïnteresseerden samenkomen.

Port Vell

Port Vell betekent letterlijk vertaald ’Oude haven’. Toch oogt de haven, die aan de wijk Barceloneta grenst niet zo oud. Dit komt omdat deze haven in aanloop naar de Olympische zomerspelen van 1992 compleet gerenoveerd is. Tegenwoordig vind je hier vooral statige jachten en mooie schepen die de haven opsieren. Daarnaast zijn er ook een aantal toeristische trekpleisters rond de haven. Zo is er het winkelcentrum Maremagnum dat zowel winkels herbergt als bars en restaurants. Ook de grote bioscoop IMAX Port Vell is te vinden in de haven, evenals het grootste aquarium van Europa. In totaal zwemmen hier zo’n 8000 vissen die zijn verdeeld over 35 bassins die gezamenlijk een zes miljoen liter zeewater bevatten. Vooral de 80 meter lange tunnel is erg indrukwekkend. Naast dat de onderwaterwereld natuurlijk prachtig is, is het zeer educatief en daarom een gegarandeerd geslaagde uitstap voor gezinnen met kinderen.

Port Vell

Montjuïc

In het zuidwesten van Barcelona ligt de heuvel Montjuïc. Vrij vertaald betekent dit ‘heuvel van de joden’. De groene heuvel Montjuïc wordt beschouwd als de longen van Barcelona. Al in 1929 werd hier de wereldtentoonstelling gehouden en in 1992 was het de thuisbasis voor de Olympische zomerspelen. Veel van de bezienswaardigheden op de heuvel hebben dan ook te maken met deze twee evenementen. Zo vind je hier het Olympisch Stadion en andere locaties die te maken hebben met de spelen en de wereldtentoonstelling.

Op de heuvel zijn er aantal goede musea te vinden, zoals Museo Nacional d’Art de Catalunya en Fundació Joan Miró. Deze laatste bekende Spaanse schilder is onder andere de ontwerper van het logo dat Spanje gebruikt om het land te promoten voor toerisme. De collectie is opgebouwd uit zo’n 10.000 kunstvoorwerpen die grotendeels afkomstig waren van de kunstenaar zelf. Wanneer je Montjuïc bezoekt na zonsondergang doet het fraai verlichtte Font Magica sprookjesachtig aan. Font Magica is een grote ronde fontein die, wanneer het donker is, kleurrijk wordt verlicht. De botanische tuin op de heuvel heeft een prachtige collectie met unieke cactussen. De tuin is vooral gespecialiseerd in mediterrane flora.

Rambla

La Rambla, in het Nederlands bekend onder ‘De Ramblas’ is een 1200 meter lange straat die dwars door het centrum van Barcelona loopt. Oorspronkelijk was de straat een droge rivierbedding die fungeerde als afwatering bij hevige regen regenval. Tegenwoordig is het de levensader van het centrum van de Catalaanse hoofdstad. La Rambla is tegenwoordig ingericht als een drukke en gezellige brede boulevard. Vele vormen van openbaar vervoer komen aan op de Ramblas. De ontwikkeling van deze straat is in fases tot stand gekomen. Zo is de Rambla Canaletes het jongste deel van de Ramblas. Veel bezoekers van dit deel van de straat nemen een slok water uit Font la Calanetes. Op het deel Rambla estudies vind je bekende trekpleisters als het Reial Academia de Ciences i Arts, het Tobacos de Filipinas, Esglesia de Betlem en het Palau Comillas.

De Rambla St Josep is dan weer bekend om zijn vele bloemenstalletjes. De naam van dit stuk van de beroemde weg is te danken aan een klooster dat hier stond tot deze in de negentiende eeuw moest verdwijnen. Ook hier zijn nog een aantal bezienswaardigheden te vinden, zoals Antiga Casa del doctor Genove, Musee de L’Erotica en het palau de la Virreina.
De twee andere delen die ook nog deel uitmaken van de Ramblas zijn Rambla dels Caputxins en Rambla Santa Mònica. Ook aan deze stukken van de straat vind je tal van bekende bezienswaardigheden. Enkele hiervan zijn Gran Teatre del Liceu, Hotel Oriente, Placa Reial, Museo de Cera en Centre d’Art Santa Monica. Ook op dit deel van de Ramblas vallen de bloemenkramen op, maar ook de verkoop van reptielen en vogels. De meeste levende standbeelden zijn hier ook gesitueerd.