SPANJE TIP 2: STRANDEN

Spanje is een land dat gezegend is met enorm veel stranden. Veel van deze stranden bestaan uit fijn zand. Een relatief klein deel van de Spaanse stranden bestaat uit grof zand, kiezels of zelfs rotsen. Behalve witte tot goudgele stranden kent Spanje ook een aantal donkere tot zelfs zwarte stranden. Dit komt voor op de Canarische Eilanden die een vulkanische oorsprong hebben, waardoor sommige stranden donker tot zelfs zwart zijn. Spanje telt duizenden kilometers aan kustlijn waarvan een redelijk groot deel bestaat uit strand. De stranden vormen samen met het milde klimaat de basis voor het massatoerisme dat halverwege de vorige eeuw tot stand is gekomen in Spanje. Het land had hiermee de Europese primeur van het aanbieden van vakanties op grote schaal. Dit heeft mede geleid tot de vele badplaatsen die puur als toeristenplaats ontwikkeld zijn. Het bekendste voorbeeld hiervan is de stad Benidorm dat op de drukste momenten uitgroeit tot een plek waar pakweg een half miljoen mensen vertoeven.

Costa's

De kustgebieden van het vasteland van Spanje zijn in verschillende gebieden ingedeeld. Deze worden vaak costa’s genoemd. Een drietal costa’s zijn al decennialang erg bekend onder de Nederlandse toeristen. Dat zijn de Costa Brava in het noordoosten van Spanje, de Costa Blanca die ongeveer halverwege de oostkust ligt en de Costa del Sol in het zuiden van Spanje.

Hieronder beschrijven we een aantal van de belangrijkste costa’s van Spanje.

Costa Brava

De Costa Brava, dat vrij vertaald ruige of wilde kust betekent, is 200 kilometer lange kuststrook in het noorden van Spanje aan de Middellandse Zee. Het klimaat wordt als mediterraan omschreven. Enkele bekende badplaatsen die te vinden zijn aan de Costa Brava zijn: Blanes, Lloret de Mar, Roses, Tossa de Mar, l’Estartit, Palamos, Sant Antoni de Calonge en Platja d’Aro.

Kenmerkend voor de Costa Brava is haar ruige kust, wat een zon- zee- en strandvakantie een extra dementie geeft. Zo kun je er, naast heerlijk genieten aan het strand van zon en zee, ook uitstapjes maken in het prachtige landschap dat zich direct al aan de kust laat zien.
Een groot deel van de Costa Brava bevindt zich ook in het autonome gebied Catalonië, waarvan Barcelona de hoofdstad is. Eigenlijk behoort Barcelona ook tot de badplaatsen die zich bevinden aan de Costa Brava. Ook hier zijn stranden en natuurlijk is de stad al een vakantiebestemming op zichzelf.

Costa Brava

Costa Daurada

De Costa Daurada kan uit het Spaans worden vertaald als ‘gouden kust’. Deze kustlijn is 216 kilometer lang en begint in het noorden van de provincie Tarragona en het meest zuidelijke punt grenst aan de noordelijke oevers van de rivier de Ebro. Het leuke van de Costa Daurada is de afwisseling van het landschap aan de Middellandse Zee. Zo heb je hier wat meer rotsachtige omgevingen, afgewisseld met mooie stranden. Enkele van de bekende badplaatsen die je vindt aan de Costa Daurada zijn Cunit, Calafell, Comagurra, Torredembarra, Tarragona, Cambrils en natuurlijk Salou.

De badplaats Salou is bij velen wel bekend. Reeds tientallen jaren gaan elk jaar busladingen met Nederlandse jongeren hier naartoe om hun eerste vakantie zonder ouders te vieren. De badplaats heeft dan ook een uitgebreid uitgaansleven en vele toeristische faciliteiten. Daarnaast zijn er in de omgeving ook tal van interessante bezienswaardigheden te vinden.
Ook aan deze Costa is er sprake van een aangenaam mediterraan klimaat. Naast het aangename verblijf aan de Middellandse Zee zijn de uitstapjes naar leuke plaatsjes in het unieke landschap ook zeker de moeite waard.

Costa Blanca

De Costa Blanca, dat vertaald kan worden als ’witte kust’ ligt in het zuidoosten van Spanje. Deze costa heeft een kustlengte van 244 kilometer. De naam witte kust is bedacht in de tweede helft van de jaren 50 van de vorige eeuw. De eerste Britse vliegtuigen met toeristen vlogen toen over deze streek en vanaf de lucht vielen de grote witte stranden meteen op. De luchtvaartmaatschappij BEA begon deze streek toen te verkopen als Costa Blanca.

Enkele badplaatsen die zijn gesitueerd aan de Costa Blanca zijn Benidorm, Calp, Cartagena, Elx. Ook de steden Alicante en Murcia liggen in de regio van de Costa Blanca. Zij liggen iets meer landinwaarts, maar zijn naast de badplaatsen interessante steden om te bezoeken. Zo heeft Alicante een prachtige oude stad, musea en kastelen. Vaak is dit ook de stad waar toeristen met het vliegtuig aankomen op de luchthaven. Murcia is een echte studentenstad. Ook deze stad heeft een mooie historische binnenstad, met bijvoorbeeld een prachtige oude kathedraal en mooie pleinen. Deze stad is zeker de moeite van een uitstapje waard tijdens je verblijf aan de Costa Blanca.

Veel mensen die al richting over de pensioenleeftijd gaan overwinteren aan de Costa Blanca. Zeker Benidorm is een bekende badplaats waar veel oude van dagen het winterzonnetje opzoeken. Het klimaat is hier dan ook het hele jaar door aantrekkelijk. Zeker de zachte winters zijn een reden om hier te verblijven.

Costa de Almeria

Zoals de naam Costa de Almería doet vermoeden ligt deze Costa in het zuidoostelijk deel van Spanje in de provincie Almería. Deze provincie maakt deel uit van Andalusië. De kustlijn is ongeveer 217 kilometer lang. Wat kenmerkend is voor de Costa Almería is het woestijnachtige landschap. Dit heeft mede te maken met de lage neerslag het hele jaar door. Daarbij komt ook nog dat het een dunbevolkt gebied is, waardoor het landschap de ruimte krijgt om zich te manifesteren. Een aantal van de badplaatsen die aan de Costa Almería te vinden zijn, zijn Almería de stad, Mojacar, Carboneras, St José, Roquetas de Mar en Salobrena. De badplaatsen aan deze Costa zijn over het algemeen erg gericht op luxe en comfort, waardoor het er aangenaam toeven is.

We hadden het al even over de prachtige desolate landschappen die te vinden zijn aan de Costa Almería. Dit is dan ook zeker één van de trekpleisters naast een heerlijk verblijf aan het strand. Zo kom je hier prachtige witte dorpjes tegen die mooi contrasteren met het woestijnkleurige landschap.

Costa del Sol

De kust van de zon, zoals Costa del Sol vertaald wordt, ligt in het zuiden van Spanje. De Costa del Sol ligt net ten westen van de Costa de Almería. Zoals de naam al doet doorschijnen is de Costa del Sol een zonnige bestemming. Een aantal bekende badplaatsen aan de Costa del Sol zijn Torremolinos, Fuengirola, Marbella, Mijas, Manilva en Estepona.

Deze costa ligt in het zuiden van Andalusië. Het hele jaar door komen hier toeristen om te genieten van de warme en zachte winters en het mooie weer. Ook de stad Malaga ligt aan de Costa del Sol. Deze stad is zeker de moeite van het bezoeken waard tijdens je verblijf aan deze kust. De stad herbergt namelijk een aantal prachtige bezienswaardigheden, zoals Fort Alcazaba en nog veel meer. Ook het Andalusische landschap is een welkome afwisseling tijdens je verblijf aan de Middellandse Zee.

Costa de la Luz

De kust van het licht bevindt zich precies op de scheiding tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. De Costa de la Luz heeft haar naam te danken aan de gemiddelde zonne-uren die hier jaarlijks worden afgeklokt. Dat zijn er maar liefst 3000 per jaar. Zeker veel Spanjaarden trekken graag naar deze regio tijdens hun vakantie.

Enkele interessante badplaatsen en plaatsen aan deze kustlijn zijn Ayamonte, Isla Cristina, Huelva, Punta Umbria, Cádiz, Vejer de la Frontera, Boplonia en Trefa.

Met 3000 zonne-uren per jaar mag het evident zijn dat een zon-zee-en strandvakantie in deze regio voor de hand ligt. Toch heeft de Costa de la Luz zoveel meer. Een van de plekken die je zeker ook moet bezoeken is het Nationaal Park Doñana. In dit park heeft de natuur vrij spel. Er lopen geen wegen door, waardoor het ook een hele mooie plek is voor lange wandelingen. Bovendien is het landschap er uniek en kom je er veel flora en fauna tegen. Zeker de grote populatie van watervogels is erg indrukwekkend.

Balearen

Voor het strand kun je niet alleen terecht op het vasteland van Spanje, maar ook op verschillende eilanden. De eilanden van Spanje zijn in twee groepen in te delen. De Balearen zijn vier bewoonde eilanden met een aantal kleinere eilandjes die ten oosten van het Spaanse vasteland liggen. Deze vier eilanden, Mallorca, Menorca, Ibiza en Menorca, zijn uitgegroeid tot zeer populaire vakantiebestemmingen. Mallorca is de grote allemansvriend waar een gemêleerd publiek komt. Menorca is door de kindvriendelijke stranden vooral een vakantiebestemming voor gezinnen met jonge kinderen. Ibiza is bekend vanwege het uitgaansleven, de hippe beachclubs, een alternatieve hippieachtige kant en vooral ook vanwege de vele baaien met soms prachtige stranden. Formentera is een heerlijke combinatie van rust, luxe en adembenemende zandstranden. Dit is bij het grote publiek het meest onbekende eiland van de Balearen.

Ibiza

Het eiland Ibiza maakt deel uit van de Balearen. Deze eilandengroep ligt in de Middellandse Zee ten oosten van het Spaanse vasteland. Enkele bekende eilanden die deel uitmaken van de Balearen, naast Ibiza, zijn Mallorca, Menorca en Formentera. Ibiza wordt omringd met prachtige stranden en leuke badplaatsjes. Enkele plaatsen op het eiland zijn Ibiza-stad, Sant Antoni de Portmany, Sant Joan de Labritja en Santa Eulalia del Río.

Wat Ibiza zo interessant maakt zijn twee hoofdzaken. De eerste is het prachtige landschap. Je kunt denken aan de mooie rotspartijen aan het strand, maar ook aan het bergachtige gebied wat meer landinwaarts, vanwaar je prachtige uitzichten hebt over de Middellandse Zee. De voornaamste reden dat veel, vooral jongeren Ibiza aandoen is het bruisende uitgaansleven. Al decennia lang staat het eiland bekend als feesteiland. De beste dj’s ter wereld hebben hier periodieke optredens in de beste clubs ter wereld. Hier kom je alle grote sterren tegen die de dancewereld zo aantrekkelijk maken. Ibiza is een mooie combinatie van mooi weer, uit je bol gaan en genieten van mooie landschappen en zon zee en strand.

Ibiza

Mallorca

Het grootste eiland van de Balearen is Mallorca. Dit eiland heeft een oppervlakte van maar liefst 3640 vierkante kilometer. Het eiland ligt midden in de Middellandse Zee en zeker het zuidelijke deel heeft prachtige stranden. Enkele plaatsen waar je kunt genieten van zon, zee en strand zijn El Arenal, de hoofdstad Palma de Mallorca, Cala d’Or, Alcusia en Santa Ponsa.

Naast de prachtige stranden die er in overvloed aanwezig zijn op het eiland, herbergt het eiland ook nog een aantal bezienswaardigheden en plekken die de moeite van het bezoeken waard zijn. Zo heeft de hoofdstad Palma de Mallorca al een lange geschiedenis en veel leuke bezienswaardigheden. Bovendien kun je daar ook prima shoppen. Ook zijn er veel mensen die hier komen voor de rust en bijvoorbeeld zich terugtrekken in een van de yogaverblijven die vaak gesitueerd zijn meer in het bergachtige noorden. Deze regio is dan ook desolater en heeft leuke kleine dorpjes en prachtige wandelroutes die je langs de mooiste canyons brengen. Wielertoeristen komen graag in Mallorca om hier wat te trainen en prachtige fietsroutes af te leggen. Mallorca is een eiland waar je niet snel uitgekeken raakt.

Menorca

Het eiland Menorca is een van de meer oostelijk gelegen eilanden van de Balearen. Ook is het na Mallorca het grootste eiland van de eilandengroep. Het eiland is zo’n 47 kilometer lang en heeft in totaal zo’n 280 kilometer aan kustlijn. Naast het grote eiland Menorca liggen er rond het eiland ook nog een dertigtal kleinere eilandjes. Enkele badplaatsen met mooie stranden zijn Son Bou, Ciutadella, Punta Prima, Cala Santandria, Arsenal d’En Castell en Cala Blanca.

Het klimaat op Menorca is aangenaam door haar ligging in de Middellandse Zee. Het eiland is ook zeer kindvriendelijk en staat ook wel bekend als ‘Buggy Island’. Als je dus graag van de aanwezigheid van kinderen houdt is Menorca een hele leuke bestemming. Wil je het echter mijden dat er veel kinderen zijn, dan ga je beter niet naar dit eiland toe. Al in het vliegtuig zal je opvallen hoeveel gezinnen met kleine kinderen er plaatsnemen. Toch is Menorca zeker de moeite van een bezoek waard. Het landschap is heel gevarieerd en de toeristische voorzieningen zijn er prima in orde.

Formentera

Het kleinste eiland dat deel uitmaakt van de Balearen is Formentera. Het eiland ligt op een steenworp afstand van Ibiza, het feesteiland. Formentera heeft een lengte van ongeveer 19 kilometer. Voor een strandvakantie is dit eiland niet het meest voor de hand liggend door de ruige kustlijn. Deze wordt namelijk gekenmerkt door grote rotspartijen en kliffen, wat het dan wel weer heel mooi maakt. Waar Formentera zich dan wel weer uitstekend voor leent is het doen van mooie wandelingen over het ruige landschap.

Elk jaar kan het eiland op een vaste schare overwinteraars rekenen die uit het meer noordelijke en koude deel van Europa afkomstig zijn. Daarnaast is het eiland populair bij naturisten. De primaire redenen dat mensen Formentera bezoeken zijn de prachtige natuur en de daarbij behorende flora en fauna. Het is geen feesteiland, hiervoor pak je best even de boot om zeven kilometer noordelijker te gaan varen en aan te meren op Ibiza.

Canarische Eilanden

Canarische Eilanden

De Canarische Eilanden is de andere eilandengroep van Spanje. Deze archipel bestaat uit zeven bewoonde eilanden en een paar kleine onbewoonde eilanden. De Canarische Eilanden hebben een vulkanische oorsprong. Op veel plekken is dat duidelijk aan het landschap te zien. Op de eilanden tref je een grote variatie aan verschillende vulkaanlandschappen aan. Op het eiland Tenerife staat de grootste vulkaan: de Teide. Met een hoogte van 3718 meter is deze vulkaan de hoogste berg van heel Spanje. Je kunt de Teide dan ook vanaf verschillende plekken op het eiland zien.

De eilanden La Gomera, El Hierro en La Palma zijn geen echte strandbestemmingen. Deze drie eilanden moeten het vooral hebben van de natuur. Vooral La Palma is een echte wandelbestemming, hoewel er ook hier wel wat strand aanwezig is. De echte strandbestemmingen zijn Gran Canaria, Lanzarote, Tenerife en Fuerteventura. Hier vind je zowel heerlijke stranden om te zonnebaden en te zwemmen als goede stranden om te kitesurfen. De vaak aanwezige wind die vanuit noordelijke windrichtingen waait zorgen voor prima surfomstandigheden. Denk hierbij vooral aan het Parque Natural de Corralejo op Fuerteventura en Caleta de Famara op Lanzarote.

Op de Canarische Eilanden zijn ook meer dan voldoende aangename zandstranden te vinden. Zo is op Gran Canaria het strand tussen Maspalomas en Playa de Inglés erg geliefd. Dunas de Maspalomas is een beschermd natuurgebied dat bestaat fijn zand met veel duinen. Aan de zuidkust liggen meer mooie zandstranden zoals bij Puerto de Mogan en Puerto Rico. Op Lanzarote zijn de stranden van Playa Blanca en Puerto del Carmen erg geliefd. Voor de mooiste stranden van Lanzarote moet je wat meer je best doen. De Playas del Papagayos zijn fantastisch, maar liggen wat van Playa Blanca af waardoor je transport nodig hebt. Op Fuerteventura is Corralejo een prima optie, maar ook het in het zuiden gelegen Jandia. Daar lig je meer uit de wind. Op het eiland Tenerife liggen de meeste mooie stranden aan de zuidkust. Costa Adeje, Playa de las Americas en Los Cristianos hebben meerdere goede zandstranden. Onze persoonlijke favoriet is Playa de Teresitas. Dit tropisch aandoende zandstrand ligt beschut aan de noordoostkust, iets ten noorden van de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife.