SPANJE TIP 6: CANARISCHE EILANDEN

Geografisch gezien liggen de Canarische Eilanden bij het continent Afrika. Staatkundig gezien behoort deze eilandengroep echter tot Spanje en daarmee dus bij Europa. De Canarische Eilanden zijn vulkanisch van oorsprong, wat duidelijk terug te zien is in de landschappen van de eilanden. De archipel bestaat bestaat uit dertien eilanden, waarvan er slechts zeven bekend zijn bij het grote publiek. En zelfs van die zeven eilanden zijn er maar vijf die veel bezocht worden door toeristen. La Gomera en El Hierro hebben geen directe vliegverbindingen met het Europese vasteland en worden daarom amper als pakketreis aangeboden op de Nederlandse markt. La Gomera heeft wel een kleine luchthaven, maar de enige luchtverbinding die hier is, is met het noordelijke vliegveld van Tenerife. Hetzelfde geldt voor de kleine luchthaven van El Hierro.

De bekendste Canarische Eilanden zijn Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura en La Palma. Deze eilanden zijn all-round vakantiebestemmingen waar je echt van alles kunt zien en doen. Het meest populaire doel is zon, zee en strand voor de eilanden Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura. Het eiland La Palma wordt vooral ook bezocht om te wandelen en te genieten van het groene landschap en de authentieke Canarische dorpjes.

De Canarische Eilanden zijn erg geschikt voor allerlei activiteiten en sporten. Denk naast wandelen bijvoorbeeld aan fietsen, mountainbiken, kitesurfen, windsurfen, duiken, kajakken, zeilen of snorkelen. Hoewel het gros van de toeristen vooral komt om te relaxen, zie je wel een toename in het aantal mensen dat meer wil doen dan luieren. Ook voor profsporters zijn de Canarische Eilanden een gewilde bestemming. Dat is mede te danken aan het milde klimaat. Zo komen Europese voetbalteams graag in de winterperiode naar de Canarische Eilanden voor een trainingskamp en komen profwielrenners graag naar eilanden zoals Lanzarote en Tenerife om te trainen. Het bergachtige landschap is een goede uitdaging om de nodige bergconditie op te bouwen.

Tenerife

Het grootste eiland van de Canarische Eilanden is Tenerife. Het is tevens één van de meest populaire vakantiebestemmingen van heel Spanje. Kenmerkend voor Tenerife is de centraal gelegen vulkaan El Teide. Het is een slapende vulkaan die de laatste uitbarsting meer dan honderd jaar geleden kende. De kans is aanwezig dat de Teide in de nabije toekomst opnieuw uit zal barsten. Toch is dit geen reden om niet naar Tenerife op vakantie te gaan. De kans is aanzienlijk kleiner dan op veel andere vakantiebestemmingen die ook zeer goed bezocht worden. Rondom de centraal gelegen vulkaan zie je verschillende soorten vulkaanlandschappen. Aan de noordkant zorgt de vruchtbare grond er in combinatie met het wat meer wisselvallige weer ervoor dat deze kant van het eiland zeer groen is. Aan de zuidkant van de Teide zie je gebieden met bossen, waar vooral naaldbomen staan. Deze zone is erg kwetsbaar voor bosbranden. Rond de Teide en dan met name aan de oostelijke kant zie je een kaal grijzig landschap waar zwavel in de grond voor groengele accenten zorgen. Ten westen van de Teide zie je desolate gebieden die bestaan uit donkergrijze tot zwarte brokken lavasteen waar amper beplanting op te vinden is.

Het toerisme op Tenerife concentreert zich op twee plaatsen: het zonnige en droge zuiden en het wat wisselvalligere noorden. De massa vliegt naar het zuidelijke vliegveld om van daaruit naar badplaatsen zoals Playa de las Americas, Costa Adeje en Los Cristianos te reizen. Deze drie plaatsen lopen vrijwel naadloos in elkaar over, waardoor er eigenlijk sprake is van één groot toeristisch centrum. In het noorden is Puerto de la Cruz populair.

Wie het eiland een beetje wil gaan ontdekken die kan mooie dorpjes zoals El Molledo, Candelaria of La Orotava bezoeken. Ook zijn er uiteenlopende bezienswaardigheden en attracties die je kunt bezoeken. Erg populair is dierenpark Loro Parque waar de dolfijnenshow als belangrijkste attractie geldt. Ook het enorme waterpark Siam Park is een ware topper op Tenerife. Ben je geïnteresseerd in geschiedenis of archeologie dan zou je de Piramides de Güímar kunnen bezoeken.

Wil je de 5 persoonlijke tips van onze redacteur Patrick zien op Tenerife? Hij heeft op basis van zijn eigen ervaringen met dit eiland 5 tips geschreven van wat je niet mag missen als je op Tenerife op vakantie bent.

5x zien & doen op Tenerife

Tenerife

Gran Canaria

Het eiland Gran Canaria ligt wat ten zuidoosten van Tenerife, maar nog westelijk van Fuerteventura. Het eiland ligt op 150 kilometer van het Afrikaanse vasteland. Wanneer je het eiland van boven zouden bekijken zie je meteen dat het een mooie ronde vulkaan is. De totale oppervlakte van het eiland bedraagt zo’n 1560 vierkante kilometer. Met bijna 2000 m is de top van de Pico de las Nieves het hoogste punt van het eiland. De top ligt mooi centraal en van hieruit heb je een prachtig zicht over het eiland met de oceaan in de verte.

Las Palmas de Gran Canaria is de hoofdstad van het eiland. De stad ligt aan de kust in het noordoosten van het eiland. De stad werd al gesticht in 1478 en kent dus een rijke geschiedenis. Kenmerkend zijn de kleurrijke gevels in de stad. Een prachtige bezienswaardigheid in de oude stad is de Sint-Ana kathedraal die prominent aanwezig is aan het Plaza Santa-Ana. Dit plein is overigens ook prachtig gesitueerd en verder nog omlijst door huizen met pastelkleurige gevels. Het ‘Columbus Huis’ herinnert aan het bezoek dat Columbus hier bracht in 1492 op zijn doorreis naar wat later de Amerika bleek te zijn.

Het eiland zelf wordt dankzij een herbebossingsprogramma in de jongste decennia steeds meer groen. Daarvoor hadden ze hier te maken met heftige ontbossing, waardoor het steeds kaler werd. Gelukkig is dit tij aan het keren en wordt het eiland weer steeds mooier.

Lange tijd was de bananenteelt de belangrijkste bron van inkomsten voor Gran Canaria. Halverwege de vorige eeuw veranderde dit en kwam het toerisme op gang. Tegenwoordig is het toerisme dan ook de belangrijkste bron van inkomsten en gaan jaarlijks meer dan 3 miljoen toeristen naar het eiland. Vooral het zuiden is erg populair bij de toeristen. Dat heeft er mee te maken dat dit de plek is waar het het meest warm en droog is.

Belangrijke badplaatsen zijn Maspalomas, San Augustin en Playa del Ingles. Ongeveer driekwart van alle toeristen op overnacht in dit deel van Gran Canaria. Naast deze badplaatsen mogen ook de havensteden Puerto Rico en Puerto de Mogan een stroom toeristen verwachten. De havenstad Puerto de Mogan staat ook wel bekend onder de naam Klein Venetië. De beste dag om stad te bezoeken is op de vrijdag, want dan is er ook een lokale markt. Hierdoor voelt het nog authentieker aan.

Gran Canaria

Lanzarote

Het meest noordelijk gelegen eiland dat deel uitmaakt van de Canarische eilanden is Lanzarote. Het eiland ligt op slechts 115 kilometer van de kust van Marokko en is net als de andere Canarische eilanden ontstaan uit vulkanische activiteiten. Nog niet zo lang geleden, zeker vanuit een platen tektonisch oogpunt, waren de vulkanen van Lanzarote actief en hadden een verwoestende werking op enkele dorpen. Het eiland heeft een oppervlakte van ongeveer 846 vierkante kilometer. In 1993 heeft de UNESCO het eiland uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Deze benoeming heeft Lanzarote danken aan het bijzondere ecosysteem waarin de genetische waarden worden beschermd.

Net als vele andere eilanden die deel uitmaken van de Canarische eilanden is ook in de tweede helft van de vorige eeuw Lanzarote ontdekt door het toerisme. In de loop der jaren groeide het toerisme dan ook uit tot de belangrijkste bron van inkomsten. Vanuit een toeristisch oogpunt heeft het eiland ook veel elementen die een verblijf hier aangenaam maken. Zo zijn er het aangename klimaat, de prachtige vulkanische landschappen en natuurlijk zijn er ook stranden. De manier waarop het land omgaat met het toerisme is ook anders dan de meeste eilanden van de Canarische eilanden. Ondanks dat het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten is, heeft het behoud van het oorspronkelijke landschap altijd prioriteit gehad.

Lanzarote

Lanzarote is een van de populairste eilanden van de Canarische eilanden. Dit komt natuurlijk vooral door het prachtige vulkanische landschap, maar ook door leuke dorpjes en stadjes die over heel het eiland te vinden zijn. Een van de populairste trekpleisters is het Nationaal Park Timanfaya, dat ook bekend is onder de naam Montañas del Fuego. Letterlijk vertaald betekent dit vuurbergen. Dit prachtige nationale park bevindt zich dan ook midden in het vulkanische gebied van het eiland. Er liggen mooie wandelroutes, maar je kunt ook op de rug van een dromedaris gaan zitten. Dit park herbergt nog altijd vulkanisch actieve locaties. Zo kun je hier nog geisers zien en pluimen met rook uit de grond zien komen. Het landschap ziet eruit alsof je op Mars bent. Neem daarbij nog de vele andere trekpleisters, zoals de stranden van Playa Blanca, authentieke dorpjes in de binnenlanden en het scheepswrak bij Arrecife. De lijst is natuurlijk nog veel langer.

Wil je de 5 persoonlijke tips van onze redacteur Patrick zien op Lanzarote? Hij heeft op basis van zijn eigen ervaringen met dit eiland 5 tips geschreven van wat je niet mag missen als je op Lanzarote op vakantie bent.

5x zien & doen op Lanzarote

Fuerteventura

Het eiland Fuerteventura is ongeveer 1660 vierkante kilometer groot. Na Tenerife is Fuerteventura het grootste eiland van de Canarische eilanden. Net als de andere Canarische eilanden heeft ook Fuerteventura een vulkanische oorsprong. Het eiland is zeer droog en kaal. Dit geeft een onherbergzame indruk, alsof je op Mars bent. Ooit was het eiland voor een groot deel bedekt met bossen, maar door overmatige houtkap en te veel grazende geiten kreeg het eiland de vorm die ze nu heeft. Doe daarbij het gebrek aan regenwater en je weet wat de gevolgen zijn. Door het droge en kale klimaat kom je op het eiland wel relatief veel cactussen en vetplantjes tegen. Het spaarzame regenwater wordt opgevangen door enkele kleine ravijnen die dan weer uitgroeien tot kleine oases. Net als op Gran Canaria probeert men de begroeiing van vroeger weer terug te krijgen door herbebossing projecten te en ecovriendelijke ingrepen. Ook geldt hier een toeristische bouwstop.

Halverwege de vorige eeuw kwam ook hier het toerisme op gang. Alhoewel er een bouwstop is zijn er toch redelijk wat faciliteiten waar toeristen zich kunnen vestigen. De meest toeristische regio van het eiland bevindt zich in het noorden in en rond de stad Corralejo. Het geldt als een populaire badplaats waar vooral bepaalde watersporten actief worden beoefend. Je kunt denken aan windsurfen en kite-surfen, maar ook golf surfen is hier populair. Een andere prominente toeristische sector is het naturisme. Veel naturisten die de Canarische eilanden bezoeken zullen terecht komen op de resorts van Fuerteventura.

Buiten het noorden van het eiland, is de rest van Fuerteventura niet zo drukbezocht door toeristen. Hierdoor kun je hier op plaatsen komen die nog zeer authentiek aandoen en je het gevoel geven dat je niet in de toeristenindustrie bent beland. Ook liefhebbers van wandelingen door ongerepte natuur kunnen hier hun hart ophalen. Meerdere wandelroutes lopen over het eiland. Het enige waar je rekening mee dient te houden is dat er weinig beschutting is tegen de zon.

Fuerteventura

La Palma

Een van de meer westelijk gelegen eilanden van de Canarische eilanden is La Palma. In tegenstelling tot de andere eilanden van de archipel is het massatoerisme hier nooit tot ontwikkeling gekomen. Vooral eco-toeristen gaan naar dit prachtige groene eiland om te genieten van de natuur en de authenticiteit. Het eiland heeft een oppervlakte van ongeveer 730 vierkante kilometer en is opmerkelijk groen. Ook dit eiland heeft een vulkanische oorsprong. De laatste keer dat er vulkanische activiteit was, was in 1971 toen de centraal gelegen Teneguíavulkaan uitbarstte. De 439 m hoge vulkaan is overigens een prachtig punt om naar toe te wandelen en te genieten van het uitzicht over het eiland. Naast dat er wat lagergelegen delen van het eiland prachtig groen zijn valt ook de mooie rotskust op. Het is niet verwonderlijk dat het ecotoerisme hier zo aanslaat.

Zoals al aangegeven, concentreert het toerisme zich hier op een beperkte doelgroep. Dit komt het eiland dan wel weer ten goede, want deze ligt er nog prachtig bij. Het zijn vooral de eco-toeristen die hier over de landschappen heen trekken en genieten van het prachtige flora en fauna die het eiland te bieden heeft. De toeristen trekken van dorpje naar dorpje en de sporen van massatoerisme zijn hier gelukkig niet te vinden.

Naast het prachtige natuur en het landschap heeft het eiland ook nog een aantal leuke bezienswaardigheden. Deze zijn te vinden in de kleine dorpjes of aan de kust. Voorbeelden hiervan zijn de muurschildering in Los Llanos, de vuurtoren van Faro de Funacliente en enkele authentieke dorpjes.

La Gomera

Van alle eilanden die deel uitmaken van de Canarische eilanden is La Gomera één van de kleinste waar nog mensen wonen. Ook voor dit eiland geldt dat het ontstaan is uit vulkanische activiteit. Het is ook het laatste eiland waar Christoffel Columbus aanmeerde, alvorens hij op 6 september 1492 zijn tocht naar het westen begon. Het eiland heeft een oppervlakte van net geen 200 vierkante kilometer en wordt bewoond door ongeveer 20.000 mensen. Ook dit eiland is ontsnapt aan het massatoerisme dat zich ging manifesteren vanaf de tweede helft van de vorige eeuw. Het zijn vooral traditionele boeren die hier wonen en het toerisme is dan ook niet de hoofdbron van inkomsten. Het eiland is mooi cirkelvormig en heeft een doorsnee van slechts 24 km en het hoogste punt is 1487 meter. Het hoogste punt van het eiland heet Garajonay en maakt deel uit van het Nationaal Park dat dezelfde naam draagt. Sinds 1986 maakt dit park deel uit van de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Kenmerkend zijn de vele laurierbossen die hier te vinden zijn. In het park zijn hele oude bossen te vinden die werkelijk sprookjesachtig aandoen. Het eiland heeft een vrij vochtig klimaat waardoor het als zeer groen beschouwd kan worden.

Toeristen die La Gomera bezoeken kiezen er vaak voor om dit als daguitstap te doen. Vanaf Tenerife vertrekken er boten die zo’n daguitstap faciliteren. Het is mogelijk om meerdere dagen op het eiland te verblijven, maar de toeristische voorzieningen zijn beperkt. Dat is maar goed ook, want daardoor oogt het eiland zeer authentiek en dat mag gekoesterd worden.

Wat betreft de bezienswaardigheden op het eiland ligt de focus vooral op de prachtige natuur en het landschap. Veel bezoekers bezoeken dan ook het nationale park Garajonay, alwaar zij vanaf hoger gelegen het plateau in dit park het eiland mooi kunnen overzien. Ook zijn er een aantal leuke dorpjes te vinden waar nog op authentieke wijze wordt geleefd door de vaak agrarische bevolking. Het stadje San Bastian ligt op een helling en oogt prachtig door de pastelgekleurde gevels. Ook de prachtige rotspartijen aan de kust zijn vrij uniek.

La Gomera

El Hierro

Het meest zuidwestelijke eiland van de Canarische eilanden is El Hierro, ook wel bekend als Ferro. In de volksmond staat dit eiland ook bekend onder de naam Isla Chiquita. Wellicht zullen enkele lezers nu denken dat dat vertaald kan worden naar ‘banaan eiland’, maar niets is minder waar. Het betekent gewoon ‘het kleine eiland’. Klein is het dan ook met een oppervlakte van slechts 268 vierkante kilometer. Het geldt ook als een van de meest vulkanische eilanden. Zo was er nog vulkanische activiteit in 2011 en 2012. Niet zozeer op het eiland zelf, maar wel voor de kust. Op zo’n 86 meter onder zeeniveau heeft zich vulkanische activiteit voorgedaan. Het zou dus kunnen zijn dat dit eiland nog aan het groeien is. Geografisch gezien is ook El Hierro een typisch vulkanisch eiland, net als de andere Canarische eilanden. In de praktijk betekent dit veel rotsen en bergen in een maanachtig landschap.

Ook op dit eiland zul je geen massatoerisme tegenkomen. De hoofdbron van inkomsten wordt nog altijd gewonnen uit agrarische werkzaamheden en zaken als visserij en ambachten. Het eiland is ook niet zo interessant voor toeristen door de afwezigheid van zandstranden. Gelukkig maar, want er zijn voldoende andere Canarische eilanden die het nadeel laten zien van massatoerisme. De toerist die hier komt is dan ook vaak iemand die uit is op een ecologische tour, waarbij de focus ligt op het genieten van het landschap en haar flora en fauna.

Het aantal bezienswaardigheden, naast de prachtige natuur en het landschap, is redelijk beperkt. Bezoekers van het eiland kunnen de vuurtoren Faro de Orchilla bezoeken en het kleine kerkje Virgen de la Caridad. Verder ligt de nadruk dus vooral op de prachtige natuur.

Beste reistijd

Dankzij het milde klimaat kun je de Canarische Eilanden het hele jaar door bezoeken. Er zijn wel seizoenen, maar de verschillen in temperatuur tussen de seizoenen zijn aanzienlijk kleiner dan op het Europese vasteland. In de winterperiode is het lenteachtig en langs de zuidelijke kuststroken regelmatig zelfs zomers. In de zomermaanden ligt het kwik overdag gemiddeld tussen de 23 en 32 graden met soms uitschieters naar boven als er hete woestijnlucht vanaf het Afrikaanse continent naar de Canarische Eilanden trekt.

De Canarische Eilanden zijn vooral erg in trek op momenten dat het in Europa zelf wat minder goed weer is. Denk hierbij aan de herfstvakantie, de krokusvakantie, de paasvakantie (o.a. in België), de meivakantie en vooral de kerstvakantie. Hoewel het eind december niet altijd warm genoeg is voor een strandbezoek, is het op de Canarische Eilanden wel beter dan thuis. De kans is groot dat je overdag in een T-shirt rond kunt lopen. Als je kijkt naar et klimaat dan is de maand september de allerbeste maand voor een bezoek aan de Canarische Eilanden. Ook juni is vaak zeer aangenaam. Omdat de maanden juli en augustus relatief duur zijn, is dit niet de beste reistijd voor de Canarische Eilanden. Toch kunnen de zomervakanties naar bijvoorbeeld Tenerife of Gran Canaria wel relatief gunstig zijn in vergelijking tot de Spaanse costa’s of populaire eilanden zoals Mallorca en Ibiza.

een vakantie naar de Canarische Eilanden boeken

Vakantie

De meeste mensen die een vakantie naar de Canarische Eilanden boeken kiezen voor een pakketreis. Dan betaal je één prijs voor vlucht, transport van en naar de accommodatie ter plaatse en natuurlijk het verblijf. Dat kan op basis van logies, logies + ontbijt, half persion, vol pension of all-inclusive. Vooral in de badplaatsen is een all-inclusive-vakantie vrij populair. Je hoeft je in dat geval weinig zorgen te maken over uitgaven voor eten en drinken ter plaatse, tenzij dat je er regelmatig op uit trekt.

Kies bij het boeken van een vakantie naar de Canarische Eilanden voor een betrouwbare partner. Zelf hebben we goede ervaringen met TUI. Dit is de grootste reisorganisatie van Nederland, waardoor ze ook een enorm groot aanbod hebben in vakanties naar Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura en La Palma. De reizen vallen onder de dekking van het SGR-garantiefonds en onder de ANVR-voorwaarden. TUI heeft regelmatig leuke lastminute aanbiedingen naar de Canarische Eilanden.

Bekijk alle Canarische Eilanden vakanties op tui.nl