SPANJE TIP 10: STEDEN

Spanje telt tientallen steden die het bezoeken waard zijn. Sommige zijn zeer bekend en behoren tot de meest populaire stedentripbestemmingen ter wereld. Denk hierbij aan Barcelona, Madrid en Valencia. Ook Sevilla en Malaga doen het goed als reisdoel voor een citybreak. In hun kielzog merk je dat ook de Andalusische steden Granada en Cordoba in populariteit toenemen. We hebben een aantal steden al beschreven op de pagina’s over Barcelona, Madrid, Andalusië en Baskenland.

Op deze pagina lees je beknopte informatie over een aantal andere bekende en wat minder bekende Spaanse steden die absoluut ook het bezoeken waard zijn. Je kunt er speciaal naartoe reizen, maar je kunt deze plaatsen natuurlijk als dagtrip bezoeken tijdens je vakantie in Spanje.

Alicante

Een stad die niet zo snel in het vizier komt als stedentripbestemming is Alicante. Een beetje vreemd als je weet dat de internationale luchthaven van Alicante samen met de vliegvelden van Barcelona en Malaga tot de top-3 luchthavens op het vasteland van Spanje behoort waar Nederlandse toeristen naartoe vliegen. Die doen dat echter vooral om de plaatsen in de directe regio te bezoeken. Alicante ligt immers vrij centraal aan de Costa Blanca en is de belangrijkste toegangsluchthaven tot deze populaire vakantieregio. In de allerdrukste weken vliegen er tientallen vliegtuigen in een week tussen Nederland en Alicante.

Gelukkig beginnen steeds meer mensen in te zien dat Alicante zelf ook een leuke vakantiebestemming is. Wij, de schrijvers van Spanje Top 10, merken dit bijvoorbeeld aan de belangstelling voor onze websites en webpagina’s over Alicante. Men is duidelijk geïnteresseerd in deze stad. Terecht, want deze middelgrote stad heeft vrijwel alles te bieden wat je zoekt tijdens een vakantie. Je kunt er lekker eten, er zijn verschillende bezienswaardigheden die de moeite waard zijn en er zijn ook prima mogelijkheden om te winkelen. Een aangenaam pluspunt is het strand van Alicante waar het gedurende een groot deel van het jaar prima vertoeven is.

Als je Alicante bezoekt dan zijn er een paar tips die we je graag mee willen geven. Bezoek bijvoorbeeld in ieder geval het Castillo de Santa Bárbara. Het middeleeuwse kasteel op zichzelf is al de moeite waard. Omdat het kasteel op de top van de 166 meter hoge berg Benacantil gesitueerd is heb je van hieraf ook een prachtig panoramisch uitzicht over de stad Alicante. Een plek waar je als bezoeker al snel terecht komt is de Paseo de la Explanada. Deze zeshonderd meter lange autovrije wandelboulevard is het hart van de stad. Vooral in de zomerse avonduren is het hier zeer sfeervol. Een persoonlijke favoriet van ons is barrio Santa Creu. Deze volkswijk ligt aan de voet van de berg Benacantil en laat het authentieke Alicante zien.

Alicante

Segovia

Centraal in Spanje op nog geen 100 kilometer van Madrid ligt de Spaanse stad Segovia. Deze stad is ook zeker de moeite van een bezoek waard en heeft een aantal prachtige bezienswaardigheden. Een mooi voorbeeld hiervan is de kathedraal van Segovia. Deze kerk werd gebouwd tussen 1525 en 1577 en is opgetrokken in gotische stijl. Ook zijn er invloeden van de renaissance. Zowel de binnen-als buitenzijde van de kerk is erg mooi, en dat is dan ook de reden waarom ze is opgenomen in de werelderfgoed van UNESCO.

Waar Segovia ook bekend om is, is het prachtige aquaduct van Segovia. Dit aquaduct uit de Romeinse tijd is prominent aanwezig, centraal in de stad. Men vermoedt dat het bouwwerk dateert uit de tweede eeuw na Christus. De importantie van het bouwwerk zie je ook terug in het wapen van Segovia, waar ze prominent in wordt afgebeeld. Dit prachtige aquaduct staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Een andere bezienswaardigheid die zeer de moeite van het bezoeken waard is, is het kasteel van Segovia. Naast dat het kasteel er sprookjesachtig uit ziet, heeft ze ook een mooie ligging boven op een heuvel waardoor je mooi uitkijkt over het gebied.

Er zijn in de stad een aantal leuke activiteiten die het interessant zijn om mee te maken en om rond de periode van een dergelijke activiteit hier een bezoek aan deze plaats te plannen. Zo wordt rond 10 augustus San Lorenzo gevierd. De festiviteiten vinden plaats in een van de populairste wijken van Segovia. Een feest met een lange traditie is Santos Pedro y Juan. Jaarlijks wordt dit feest gevierd en dat doen ze al vanaf de vijftiende eeuw.

Valencia

Een van de meest verrassende en leukste steden van Spanje is Valencia. Wat ons betreft is Valencia een fantastische stedentripbestemming waar je makkelijk een aantal dagen kunt verblijven zonder dat je je zult vervelen. Over Valencia kunnen we makkelijk een website maken die net zo groot is als deze Spanje top 10. Uiteraard hebben we deze website gemaakt. Mocht u getriggerd zijn en meer willen weten over Valencia, dan kunt u terecht op onze website www.valenciatop10.nl.

Voordat u dat doet willen toch nog wat informatie geven over deze prachtige stad. Valencia is een van de grootste steden van Spanje en ligt in het oosten aan de Middellandse Zee. Valencia is een stad met een lange geschiedenis waarin verschillende culturen de macht hebben gehad. Zo kom je de sporen tegen waarin de Moorse heersers het hier voor het zeggen hadden, maar ook tal van sporen van de Katholieke heroveraas, tot meer hedendaagse sporen. De stad heeft een aangenaam mediterraan klimaat waardoor je verblijf hier goed is. Praktisch elk seizoen is wel een geschikte periode om Valencia te bezoeken. De winters zijn natuurlijk wel wat fris, maar nog altijd stuk aangenamer dan de winters die wij in Nederland en België ervaren.

De stad heeft een zeer lange waslijst van bezienswaardigheden; van tot in de vroege middeleeuwen tot nu. Een mooi voorbeeld van een prachtig oud gebouw is de kathedraal van Valencia. Kenmerkend is de romaanse-gotische-barok-stijl die dit kerkgebouw uitstraalt. De bouw van deze prachtige kathedraal begon in 1262 en werd volbracht in 1356. Een van de mooiste gotische burgergebouwen is dan weer de zijdebeurs, die in Valencia ‘La Lonja de la Seda’ wordt genoemd. Zowel de binnen- als buitenzijde van dit prachtige oude bouwwerk, dat was afgebouwd in 1548, zien er prachtig uit. En zo zijn er nog tal van prachtige historische gebouwen, fantastische musea en nog veel meer.

Een van de zaken die we zeker nog even onder de aandacht willen brengen is het hedendaagse ‘Ciutat de les Arts i les Ciències’. Wanneer we dit vertalen naar het Nederlands krijgen we de naam ’Stad van de Kunst en Wetenschap’. Dit project begon begin jaren 90 en het eerste gebouw werd geopend in 1998. In totaal moeten er zeven gebouwen tot stand komen. De meeste zijn al reeds voltooid; alleen de Torres de València zijn nog niet gerealiseerd. Dit heeft er mede mee te maken omdat de kosten van het project dermate uit de hand liepen dat men voorlopig niet voornemens is het laatste deel van het project in gang te zetten. Het gebouwencomplex kon zo dichtbij het centrum gebouwd worden omdat de rivier Turia werd verlegd, waardoor de ouwe bedding vrij kwam te liggen en gebruikt kon worden voor bebouwing.

Valencia

Zaragoza

Centraal in het noorden van Spanje ligt de stad Zaragoza. De reden dat deze stad ondanks haar ligging in de Spaanse binnenlanden zo goed gedijt kan worden verklaard door de aanwezigheid van de rivier de Ebro en een aantal grote steden die relatief dichtbij Zaragoza liggen. De rivier stroomt door de stad en zorgt ervoor dat Zaragoza in de loop der eeuwen kon uitgroeien tot een belangrijke handelsstad met de Spaanse binnenlanden als achterland. De stad kende wel een lange geschiedenis en werd al gesticht in de eerste eeuw voor Christus. In de loop der eeuwen hebben steeds andere machthebbende culturen zich hier gemanifesteerd. Dit is ook iets wat je terugziet in het straatbeeld.

Een van de absolute top trekpleisters is het prachtige El Pilar aan de oevers van de Ebro. Deze kathedraal is grotesk en daardoor zeer indrukwekkend. Zowel de buitenzijde als de binnenzijde van het prachtige bouwwerk zijn de moeite van het bezichtigen waard. Bovendien ligt de kerk ook nog eens voor een van de grootste pleinen van Europa. Het Plaza del Pilar heeft een lengte van maar liefst 1500 meter. Een andere prachtige kathedraal is La Seo, die op prachtige wijze soms opdoemt in de smalle straatjes van het historische centrum van Zaragoza.

Andere leuke plaatsen die het bezichtigen waard zijn, zijn Palacia de la Aljafaria, de San Pablo-kerk en het Goya Museum. In 2022 zullen bovendien de deuren geopend worden van het themapark Gran Scala, waardoor Zaragoza nog leuker wordt dan ze al is. Voor Zaragoza geldt dat het een hele leuke verrassende en nieuwe bestemming is voor een stedentrip. Hier word je nog niet overrompeld door toeristen en kun je nog echt genieten van de prachtige cultuur die de stad herbergt.

Toledo

Het leuke van de stad Toledo is dat het niet ver van de Spaanse hoofdstad Madrid ligt. Wij raden dan ook aan om er een gecombineerde citytrip van te maken. Verblijf een aantal dagen in Madrid, maar ga ook naar Toledo. Toledo was namelijk de voormalige hoofdstad van Spanje en daarmee sluit ze perfect aan op je bezoek aan de huidige Spaanse hoofdstad. Bovendien staat de oude binnenstad van Toledo op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze prachtig bewaard gebleven oude stad wordt doorklieft door de rivier de Taag. Door een proces van duizenden jaren heeft deze rivier een aantal prachtige rotspartijen blootgelegd die de stad nog extra opsieren.

De geschiedenis van deze stad begint al rond de tweede eeuw voor Christus. Eigenlijk al daarvoor, maar toen werd de stad veroverd door de Romeinen. Verder hebben er ook nog de Visgoten, de Moren en de christenen hier hun stempel gedrukt. Het is dus een stad met een rijke geschiedenis, een rijke geschiedenis die je ook terugziet in deze prachtige oude stadskern.

De lijst met bezienswaardigheden is onnoemelijk groot. Het zijn er te veel om ze hier op te noemen, dus we laten het bij een aantal waarvan wij denken dat ze zeker het vermelden waard zijn. Het Alcázar van Toledo mag alvast niet ontbreken. Dit stenen fort ligt op het hoogste punt van de stad en heeft daardoor een zeer prominente plaats. Je wordt er als ware naartoe getrokken. Een ander gebouw dat niet mag ontbreken is de kathedraal van Toledo. Ze geldt als een van de meest belangrijke gotische kathedralen van Spanje. De bouw van deze prachtige kathedraal duurde maar liefst van 1227 tot het jaar 1493. Daarvoor was het deze plek ook al gebedshuis, namelijk een Moorse moskee.

Toledo

Gerona

De stad Gerona ligt in het uiterste noordoosten van Spanje en maakt deel uit van de vrije autonome regio Catalonië. De Romeinen hadden deze stad al ontdekt en door de eeuwen heen hebben steeds andere machthebbers hier sporen achtergelaten. Zeker het historische gedeelte van de stad is erg de moeite van het bezoeken waard. Zo heeft de stad Gerona nog vrij veel delen oude stadsmuur, waardoor je jezelf in andere tijden waant. Een andere belangrijke bezienswaardigheid is de bombastische kathedraal van Gerona. De bouw hiervan begon al in de elfde eeuw en het was wachten tot in de dertiende eeuw voordat de bouw was voltooid. De kathedraal staat bekend als een van de mooiste gotische gebouwen van onze planeet.

Verder kom je in Gerona ook nog Arabische badhuizen tegen die teruggaan naar de Moorse tijd. De hangende gebouwen aan de rivier de Onyar zijn werkelijk uniek en maken van Gerona stad met een eigen karakter. Over de rivier zijn een aantal prachtige historische bruggen die je zeker gezien wilt hebben.

Een andere reden waarom Gerona zo’n leuke bestemming is, is de aanwezigheid van een aantal goeie musea. Zo is er het museum van de geschiedenis van Gerona, een prachtig archeologisch museum van Catalonië, een museum van de kunst, maar ook bijvoorbeeld een museum van de cinema en een museum van de Joodse geschiedenis.

Als je graag in Catalonië komt en je houdt van een stedentrip, maar je hebt Barcelona al gezien, dan is Gerona een uitstekend alternatief dat je zal verrassen.

Ronda

In het zuiden van Spanje, in Andalusië gaat in een bergachtig gebied de kleine stad Ronda schuil. Wat erg fijn is aan Ronda is dat de stad op een hoogte van zo’n 750 meter boven zeeniveau ligt. Zeker in de zomers kan het in het zuiden van Spanje flink heet zijn. De hogere ligging van deze prachtige stad biedt dan wat extra verkoeling. Deze stad is vooral bekend om haar prachtige bruggen. Door het onherbergzame gebied waarin de stad ligt, die wordt doorklieft door de rivier de Guadalevín, zijn de bruggen architectonische hoogstandjes uit hun tijd. In totaal zijn er drie prachtige bruggen. Allen geven zijn mooi beeld aan het stadje of de omgeving.

Naast de prachtige oude bruggen heeft de stad ook nog een aantal leuke kerkgebouwen, waarvan de Santa María la Mayor de bekendste is. Ook is deze plaats een van de plekken waar de traditie van het stierenvechten al oud is. De Plaza de Toroz, waar de stierenvechtersarena aan ligt dateert al uit 1784. Daarmee is het de oudste nog bestaande arena van Spanje. Ook in Spanje zelf ligt deze traditie aardig onder druk. Tegenwoordig vinden er nog vier gevechten per jaar plaats in deze arena. Al deze gevechten vinden plaats in de maand september. Dat betekent niet dat je de arena in de andere periode van het jaar niet kunt bezoeken, want de rest van het jaar is het een museum.

Ronda

Palma de Mallorca

De stad Palma de Mallorca is de hoofdstad van het eiland Mallorca, dat het grootste eiland is van de Balearen. Met meer dan 400.000 inwoners is het zelfs een van de grotere steden van Spanje. De geschiedenis van de stad begint al in 120 voor Christus wanneer de Romeinen het eiland Mallorca veroveren en er een nederzetting stichten. Door de eeuwen heen hebben verschillende machthebbers hier de dienst uitgemaakt. Dit zie je dan ook weer terug in de variatie van bouwstijlen.

Een van de mooiste bezienswaardigheden van Palma de Mallorca is de kathedraal. Deze werd in 1230 gebouwd op een plek waar eerder een moskee stond. Over de bouw van de kathedraal werd maar liefst bijna 400 jaar gedaan. In 1601 werd de bouw afgerond waarna men 250 jaar heeft kunnen genieten van het prachtige bouwwerk; alvorens een aardbeving een deel van het kerkgebouw verwoestte. Dit deel heeft men vervolgens weer opnieuw opgebouwd. Wat vooral indrukwekkend is aan zowel de binnen- als buitenzijde van de kathedraal, is het prachtige roosvenster dat maar liefst 11,5 meter breed is. Een andere leuke wetenswaardigheid over deze kathedraal is dat de beroemde Spaanse architect Gaudí tussen 1903 en 1914 nog een aantal aanpassingen aan het interieur heeft gedaan. Een andere prachtige bezienswaardigheid in Mallorca is het kasteel van Bellver waar je vanuit een iets hoger gelegen positie een prachtig uitzicht hebt.

Naast deze prachtige bezienswaardigheden kun je in deze stad op een eiland ook prima winkelen en uitgaan. Als je kijkt wat hier allemaal mogelijk is heb je niet het idee dat je op een eiland zit. Palma de Mallorca is een prachtige bestemming voor een stedentrip en als bonus krijg je er ook nog het achterland van het prachtige Mallorca bij.

Palma de Mallorca