SPANJE VAKANTIETIPS

Wil je op vakantie gaan naar Spanje en heb je behoefte aan bruikbare tips, dan ben je hier op de juiste plek. Spanje is een gemakkelijk vakantieland waarbij de reisvoorbereiding vaak vrij eenvoudig is, de vliegafstand aangenaam kort is en waar de keuze uit verschillende soorten vakanties enorm is. Met de juiste tips kun je je vakantie in Spanje gemakkelijker en/of goedkoper maken. Op deze pagina hebben we wat handige tips weggezet die van pas kunnen komen bij het boeken van een Spanje vakantie, tijdens de reisvoorbereiding of ter plaatse als je al in Spanje bent.

Check de klimaatinfo voor je een vakantie boekt

Een misvatting over het weer in Spanje is dat de zon altijd schijnt en dat het er altijd warm is. Ook Spanje kent seizoenen, het kan er regenen (op sommige plekken veel), het kan er sneeuwen en de zon laat zich echt niet altijd zien. Ook is het handig te weten dat er periodes zijn waarin het voor sommige mensen té warm kan zijn. Zo behoort Sevilla tot de heetste steden van Europa met temperaturen die in juli en augustus regelmatig richting de veertig graden gaan of daar zelfs overheen gaan. Niet het meest ideale weer voor een stedentrip, toch? Of wat te denken van de Canarische Eilanden. Het maakt voor eilanden als Tenerife of Gran Canaria veel uit of je naar het noorden of het zuiden van het eiland gaat. In de zomer valt het nog wel mee, maar vooral in de wat koelere periodes kan het het verschil zijn tussen strandweer en geen strandweer.

Op klimaatinfo.nl kun je voor heel veel Spaanse bestemmingen kijken hoe het klimaat is. Op basis hiervan kun je een redelijke inschatting maken wat voor weer je kunt verwachten. Natuurlijk is er ook in Spanje geen garantie op goed weer.

Bekijk de klimaatgegevens van meer dan honderd bestemmingen in Spanje

Vermijd de wachtrijen

Niemand houdt ervan om onnodige tijd in wachtrijen te spenderen, zeker niet tijdens een vakantie. De populariteit van Spanje als vakantieland heeft ervoor gezorgd dat de wachtrijen bij kassa’s van populaire bezienswaardigheden en attracties alsmaar langer worden. De enige manier om deze te ontlopen is door vooraf je entreekaarten te kopen. Je mag dan niet alleen de rijen passeren, je bent in ieder geval ook zeker dat je die dag naar binnen kunt. Het gebeurt steeds vaker dat je op sommige plekken zonder vooraf te reserveren amper of gewoon helemaal niet meer binnenkomt. Zo mogen er in het Alhambra slechts een beperkt aantal bezoekers per dag binnen en hanteert het door Antoni Gaudi ontworpen stadspark Park Güell tijdsloten voor het populaire deel waarvoor je entreekaart nodig hebt.

Om teleurstelling te voorkomen is het vooraf reserveren van je entreetickets eigenlijk een must. Hiermee voorkom je dat je soms wel uren in een rij staat te wachten die in een slakkentempo korter wordt. En zeker op vakantie heb je toch wel wat beter te doen dan je tijd in een rij met mensen door te brengen?

Op deze pagina hebben we een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties in Spanje op een rijtje gezet waarvoor het vooraf kopen van kaartjes een must of een aanrader is.

Vermijd de wachtrijen

Laat je niet bedonderen door een autoverhuurder

Vooral in Spanje zijn redelijk wat autoverhuurders actief die hun klanten een oor aannaaien. Soms begint dat al bij het ophalen van de auto, niet zelden zijn er ook nog verrassingen achteraf. Denk hierbij aan brandstoftoeslagen, luchthaventoeslagen, verplichte afname van een volle tank brandstof tegen woekerprijzen, een toeslag om in de kortere rij aan te mogen sluiten en de agressieve verkoop van dure all-in verzekeringen. Nog erger zijn de gevallen van niet-veroorzaakte schades of schoonmaakkosten die na terugkomst thuis ineens afgeschreven blijken te zijn. Lees bijvoorbeeld dit artikel over Goldcar maar eens en vooral alle reacties die eronder staan van mensen met slechte ervaringen.

Door met een betrouwbare verhuurder of via een betrouwbare tussenpartij te huren bespaar je je een hoop gezeik, ellende en vaak ook geld. Want die ene goedkope aanbieder van huurauto’s blijkt uiteindelijk een stuk duurder uit te pakken. Op basis van onze eigen ervaringen bevelen wij daarom tegenwoordig Sunny Cars aan, dat auto’s verhuurt zonder verborgen kosten of bijna misdadige voorwaardes. De verzekering is altijd all-risk zonder een eigen risico, tenzij er sprake is van grove nalatigheid.

Budgettips voor Spanje

Geld besparen is zeker op vakantie de moeite waard. Zelfs als je geld teveel zou hebben is het zonde om je geld te verkwisten. Voor sommige mensen is het zelfs een sport om zo weinig mogelijk geld uit te geven. Hoe je dat doet verschilt vaak wel een beetje van bestemming tot bestemming, zelfs binnen een land als Spanje. In sommige steden is het openbaar vervoer een uitstekend en goedkoop alternatief voor taxi’s en de relatief dure toeristenbussen, terwijl er ook steden zijn waar je uit praktische overwegingen misschien beter het openbaar vervoer wat kunt vermijden. De besparing weegt dan niet op tegen het ongemak zoals tijdsverlies.

Op deze pagina hebben we een aantal budgettips voor Spanje op een rijtje gezet, waardoor je je uitgaven tijdens je vakantie in Spanje hopelijk wat binnen de perken weet te houden. Wie aan de ene kant wat geld bespaart die kan aan de andere kant weer wat extra uitgeven. Daardoor kun je meer uit je vakantie halen voor hetzelfde geld.