SPANJE TIP 7: BEZIENSWAARDIGHEDEN

Op deze site hebben we een redelijk aantal bezienswaardigheden en plaatsen die de moeite waard zijn al beschreven. Toch zijn er een aantal bezienswaardigheden die een aparte vermelding mogen hebben. Dit zijn de beste en meest interessante hotspots van Spanje, waarvoor je bijna speciaal naar het Iberisch schiereiland zou vliegen. Op deze pagina bieden we informatie over deze topbezienswaardigheden van Spanje.

El Escorial

Het Escorial, zoals El Escorial ook wel wordt genoemd, ligt op ongeveer 45 kilometer van de Spaanse hoofdstad Madrid, nabij de stad San Lorenzo de El Escorial. Het is een immense abdijcomplex van de toenmalige Spaanse koning Filips II van Spanje.

Deze prachtige trekpleister staat sinds 1984 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast dat El Escorial een abdij is, is het ook een kasteel en een koninklijk mausoleum. In het jaar 1563 werd er begonnen met de bouw van dit complex als herinnering aan de gekwelde vorst. Het complex was bedoeld als monument om de overwinning op de Nederlanden te gedenken. Deze slag wordt dan ook afgebeeld op de fresco’s in de hal der veldslagen. Enkele andere afbeeldingen die hier te vinden zijn refereren naar de overwinning op de Moren in 1431.

Lang wist men niet hoe men om moest gaan met dit enorme complex, omdat het zeer megalomaan aandoet. Men wist niet of ze er nou trots op moest zijn of dat ze het moesten wegstoppen. Tegenwoordig wordt het geaccepteerd als een stuk uit de Spaanse geschiedenis en als symbool van de inquisitie. Daarnaast is het ook een architecturaal hoogstandje.

Het complex is opgebouwd in een vierkant met zijden van ongeveer 200 meten. In totaal is het complex 13 hectare groot en telt het 16 binnenpleinen. Daarnaast heeft men geprobeerd om alle deuren en ramen en kamers te tellen die in het complex zitten. Uiteindelijk kwam men op 1200 deuren, bijna 2700 ramen, 4000 kamers en wel 16 kilometer aan gangen. Al deze ruimte stonden in verbinding via de gangen en de 86 trapzalen. De binnenzijde van het complex is al even megalomaan en indrukwekkend. Koning Filips II van Spanje was een zeer religieus mens en op het terrein liet hij dan ook een kerk bouwen. Al zijn privévertrekken komen uit op het altaar.

El Escorial is een enorm indrukwekkend complex met tal van verrassingen. Je doet er dan ook goed aan om je tijd te nemen en gerust een dag uit te trekken voor je bezoek aan El Escorial.

Sagrada Familia

Op onze pagina over Barcelona hebben het al even over de Sagrada Familia. Natuurlijk mag hij niet ontbreken in ons overzicht van bezienswaardigheden in Spanje. Niet alleen is deze enorme kerk een symbool van Barcelona, maar ook van Spanje. Nog altijd is de Sagrada Familia niet voltooid. Tegenwoordig komen er door de vele bezoeken wel fondsen binnen waardoor de bouw veel sneller gaat dan in de eerste jaren. De kerk is het bekendste architecturale hoogstandje van de Spaanse architect Gaudí. In 1883 kreeg hij de opdracht om de kerk te bouwen. Dit was twee jaar nadat in 1881 de opdracht al werd gegeven aan Francisco de Paula del Villar.

Tegenwoordig begint de Sagrada Familia er werkelijk indrukwekkend uit te zien. Men verwacht dat het gebouw voltooid is in 2026. Nu al doet de kerk zowel van binnen als buiten indrukwekkend aan. Het is dan ook niet zo gek dat jaarlijks miljoenen toeristen dit prachtige bouwwerk willen aanschouwen.

Het eerste onderdeel van de Sagrada Familia dat af was, was de crypte. In deze crypte ligt ook de Gaudi begraven, nadat hij in 1926 kwam te overlijden als gevolg van een aanrijding met een tram. Hoewel de bouw al begon in 1881 ontstond het idee van de Sagrada Familia al in 1866.
Tijdens de totstandkoming van het bouwwerk hebben een aantal tegenslagen de bouw mede vertraagd. Zo zijn er tijdens een brand in de crypte in 1936 veel van de bouwtekeningen en modellen verwoest. In 2005 kwam het door Gaudí gebouwde gedeelte van de Sagrada Familia op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wanneer je de Sagrada Familia wilt bezoeken doe je dit het beste door al vooraf via internet een kaartje te bestellen waarmee je de vaak enorm lange wachtrij kunt overslaan. Dit bespaart je een hoop frustraties. Een bezoek aan Barcelona is niet compleet geweest als je de Sagrada Familia niet van binnen en buiten het.

RESERVEER JE SAGRADA FAMILA TICKET

Sagrada Familia

Alhambra

Het Alhambra is een indrukwekkend paleizencomplex in het zuiden van Spanje in de stad Granada. Dit complex in Andalusië is een van de mooiste bezienswaardigheden ter wereld. Als je in Andalusië bent moet je ook zeker een bezoek aan dit complex inplannen. Pas sinds 1984 staat het Alhambra op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De geboorte van dit complex begint eigenlijk in het jaar 1237 wanneer de Moorse heerser Mohammed I opdracht gaf voor de bouw van een nieuw Alhambra. In de loop der eeuwen, met de wisseling van verschillende machthebbers, werd het complex steeds groter. Zo zie je hier sporen van de Moorse overheersers en van de katholieken.

Het complex puilt uit van de bezienswaardigheden. Het zijn er teveel om die hier allemaal op te sommen. Toch zijn er een aantal zaken die je zeker moet gezien hebben bij je bezoek aan Alhambra. Zo is er het oudste gedeelte van het Fort, het Mexuar, waar de koningen de onderdanen ontvingen. Het paleis van de sultan is ook prachtig, evenals Palacio de los Leones. Vooral de marmeren fontein die door 12 leeuwen wordt gedragen is van ongekende schoonheid. De lijst met bezienswaardigheden houdt die nog lang niet op, zo zijn er een aantal prachtige Salas, zoals de Sala de los Abencerrajes, de Sala de los Reyes, de Sala de los Ajimeces en de Sala de las dos Hermanas.
Een ander absoluut hoogtepunt is het paleis van koning Karel V. Het paleis is opgebouwd in renaissancestijl en heeft een indrukwekkende cirkelvormige binnenplaats. Ook zijn er nog tal van poorten en torens die al een de moeite van het bezoeken waard zijn, evenals nog andere vertrekken die door vorsten zijn neergezet. Je raakt hier niet uitgekeken.

Wanneer je het Alhambra wilt bezoeken bestel je zeker het beste je toegangskaart al online. Per dag mag maar een beperkt aantal bezoekers op de site komen. Dit om de prachtige erfgoed te beschermen. Een bijkomend voordeel is dat je als bezoeker nog enigszins de ruimte heeft om van al het mooiste genieten zonder constant te veel mensen om je heen te hebben. Op de bonnefooi naar het Alhambra gaan raden wij af, want de kans is zeer groot dat je niet binnen zult geraken.

✅ reserveren verplicht
✅ digitale kaartjes
✅ werkt op basis van datum en tijdslot
???? goedkoopst mogelijke tickets

Alhambra

Mezquita

De kathedraal van Córdoba, bekend onder de naam Mezquita, staat met recht op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wanneer we het woord Mezquita gaan vertalen van het Spaans naar Nederlands komen we uit op het woord ‘moskee’. Het waren dan ook de Moorse overheersers die de Mezquita destijds bouwden op de plaats waar ooit een Visigotische kerk stond, genaamd Vincentius van Zaragoza. Deze kerk stond dan alweer eerder op de restanten van een Romeinse tempel, waarmee gesteld kan worden dat deze locatie reeds lang voor de komst van de Mezquita een plek van religie was.

Een van de meest indrukwekkende locaties van de Mezquita is de enorme zuilenhal. Lange tijd was de Mezquita na de moskee van Mekka de grootste ter wereld. In het jaar 1236 werd Córdoba heroverd door de christenen en zij maakte van de Mezquita een kathedraal. Toch zijn er nog steeds sporen te vinden die verwijzen naar een moskee. Zo doet de toenmalige minaret tegenwoordig dienst als klokkentoren. De bouw van de uiteindelijke kathedraal duurde lange tijd, waardoor er verschillende bouwstijlen terug te vinden zijn.

Als je dan zo alles bij elkaar optelt krijg je een uniek bouwwerk waarin verschillende culturen hun sporen hebben achtergelaten. Een ander bijkomend voordeel van al die verschillende bouwstijlen is dat de Mezquita zeer goed bestendig zou zijn tegen aardbevingen.

Dalí Museum in Figueres

In Figueres, de geboortestad van Dali, kun je het Dalimuseum bezoeken. Het museum is gevestigd in het oude stadstheater. Het is wel helemaal aangepast aan de stijl van deze bekende kunstenaar. In 1974 werd het museum geopend waarna het nog eens werd uitgebreid in de jaren 80 van de vorige eeuw. Dali ligt ook begraven in een crypte onder de glazen koepel van het museum. Zowel de binnen- als buitenzijde van het museum zijn zeker het bezichtigen waard.

Het museum heeft een grote collectie van zijn werken, zowel uit zijn vroege periode als alle tussenliggende periodes tot het eind van zijn leven. Het meest kenmerkende van deze het verschillende periodes is zijn surrealistische periode die was van 1929-1940.
Het is ook de periode waaraan de meeste mensen zullen denken als de naam Dali horen.

Las Médulas

Las Médulas is een oude goudmijn uit de tijden van het Romeinse Rijk. Door de rijke historie en de adembenemende natuur waarin de mijn ligt, staat ook Las Médulas op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hoewel het landschap prachtig is tegenwoordig, zijn het de sporen van de Romeinse manier van goudmijnen die de locatie tegenwoordig opsieren. Voor het winnen van goud was veel water nodig dat via een kanalensysteem tot aan de bergen liep. Al deze sporen zijn bijster interessant en de omgeving van de site is adembenemend.

De locatie van Las Médulas is te vinden bij de stad Ponferrada in het noordwesten van Spanje.

Guggenheim Bilbao

Alleen al de buitenzijde van het Guggenheim museum in Bilbao, in het noorden van Spanje, is de moeite van het bezichtigen waard. Het gebouw is werkelijk een hoogstandje van hedendaagse architectuur. De Canadese architect Frank Gehry heeft het gebouw ontworpen.
De collectie is al even adembenemend en het interieur van het museum staat ook volledig in dienst van de kunst. Grote modernisten en hedendaagse kunstenaars hebben hier werken hangen. Enkele bekende namen van kunstenaars zijn die van Picasso, Dali, Magritte en Andy Warhol. Het Guggenheim-museum in Bilbao doet zeker niet onder voor de andere locaties van deze musea in Venetië en New York.

Guggenheim Bilbao

Museo Picasso

Malaga is de geboortestad van Picasso. Het is dan ook hier dat het Museo Picasso te vinden is. Het museum is te vinden in de directe omgeving van het geboortehuis van de beroemdste Spaanse kunstenaar. Het gebouw waarin het museum is ondergebracht dateert uit de eerste helft van de 16e eeuw. Lange tijd was het een familiepaleis en sinds 1961 onderkomen voor het Museo Picasso. Sinds 1997 zijn de erven van Picasso in overeenstemming gekomen met de regering van Andalusië om voor een periode van 50 jaar een grote collectie werken in dit museum tentoon te stellen.

De collectie is zo groot dat er regelmatig wisseltentoonstellingen gehouden kunnen worden. Daarnaast beschikt het museum ook nog over een bibliotheek, een auditorium en een documentatiecentrum, waar je nog veel meer te weten kunt komen over de bekende Spaanse schilder.

Real Alcázar

Als je in Sevilla bent doe je jezelf echt te kort wanneer je Real Alcázar niet bezoekt. Het koninklijk paleis van Sevilla, zoals Real Alcázar vertaald kan worden, is te vinden in de Spaanse stad Sevilla. Alcázar wil zoveel zeggen als ‘versterkt kasteel’. Er wordt aangenomen dat dit paleiscomplex de oudste van Europa is die nog steeds in gebruik is. Kenmerkend is de bouwstijl in Mudéjar-architectuur. Deze stijl leunt erg aan tegen de Moorse cultuur en kan gezien worden als een christelijke variant daarop.

Sinds 1987 maakt Real Alcázar deel uit van de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het complex kent een lange geschiedenis en begint al in het jaar 913. In de loop der eeuwen is er telkens meer bijgebouwd en zijn er veranderingen aangebracht door de er toen toedoende heersers. Een bezoek aan Real Alcázar is bijna net zo indrukwekkend als een bezoek aan het veel bekendere Alhambra in Granada. Ook dit complex kent vele mooie paleizen en prachtige binnentuinen.

Voor het Real Alcazar geldt dat je eigenlijk niet ontkomt aan het vooraf kopen van een entreeticket. Via onze betrouwbare partner GetYourGuide kun je allerlei tickets en tours boeken voor dit indrukwekkende paleis.

Bekijk alle Real Alcazar tickets

Real Alcázar