SPANJE TIP 1: ANDALUSIË

Als we moeten kiezen wat onze favoriete regio in Spanje is, dan is dat Andalusië (of Andalucia in het Spaans). Deze autonome regio beslaat een groot deel van het zuidelijke deel van het Spaanse vasteland. Een klein puntje aan de zuidkant behoort niet tot Andalusië. Dat is waar Gibraltar ligt. Deze ministaat behoort tot het Verenigd Koninkrijk, tot grote ergernis van Spanje overigens. De reden dat wij Andalusië zo leuk vinden is dat je hier ontzettend veel facetten vindt van wat wij met Spanje associëren. De flamenco is hier ontstaan, het is de regio waar de tapa voor het eerst geserveerd is, sherry wordt in Andalusië gemaakt en binnen Andalusië is een enorme diversiteit aan landschappen: hooggebergte, stranden, woestijn en groene plekken wisselen elkaar hier af. Daarnaast is Andalusië gezegend met het warmste weer van Spanje. In de zomermaanden kan het vooral landinwaarts daardoor helaas soms wel te heet worden.

Het heuvelachtige landschap van Andalusië heeft geresulteerd in een groot aantal mooie dorpjes. Deze zijn vaak gesitueerd op de top van een heuvel, waarbij een fortificatie het hart van het dorp is. Wie deze dorpen gaat bezoeken die kan beter een kleine auto huren om goed door de vaak smalle straatjes te manoeuvreren. Sommige delen van de dorpen zijn alleen maar te voet te bereiken. Een goede conditie is daarbij wel net zo handig.

Andalusië is ook de regio waar veel restanten uit het Moorse tijdperk terug te vinden zijn. Denk hierbij aan de prachtige kathedraal Mezquita in Córdoba, die van oorsprong een moskee was. Ook het Alhambra in Granada is deels in het Moorse tijdperk gebouwd. De delen die daarna toegevoegd zijn hebben de kenmerkende mudejarstijl gebouwd. Dit is een architectuurstijl die gebaseerd is op de Moorse architectuur.

Op deze pagina beschrijven we de belangrijkste steden en streken van Andalusië. Voor informatie over de cultuur van Andalusië, de dorpen, de landsschappen en meer relevante tips kun je de website Andalusië top 10 bezoeken.

Costa del Sol

Met een kustlijn van ongeveer driehonderd kilometer is de Costa del Sol de grootste kuststrook van Andalusië. Dit is één van de meest toeristische gebieden van heel Spanje. Jaarlijks komen miljoenen mensen af op bekende en minder bekende badplaatsen zoals Marbella, Torremolinos, Fuengirola en Nerja. Het is hier gedurende een vrij lange periode zomers of zelfs tropisch warm, waardoor de stranden van de Costa del Sol tijdens een groot deel van het jaar geschikt zijn om te zonnebaden, te zwemmen en voor allerlei activiteiten. Sommige mensen vinden de Costa del Sol té toeristisch en vermijden daarom juist dit deel van Andalusië. Wie meer rust wil die kan kiezen voor de Costa de la Luz, die ten westen van Gibraltar ligt. Daar is het zeewater wat koeler en is het minder druk dan aan de Costa del Sol, die veel eerder ontwikkeld werd als toeristische bestemming. Toch ook vind je aan de Costa del Sol nog voldoende authenticiteit. Denk bijvoorbeeld aan de fraaie stad Malaga, die ook als stedentrip een heerlijke bestemming is. Ook Nerja is een plaatje om te zien. Dit dorp biedt naast het toerisme ook nog voldoende authenticiteit. Het witte dorp behoort tot de mooiste plaatsen van de hele regio Andalusië.

De beste reistijd om de Costa del Sol te bezoeken is net voor of na de zomervakantie. In juli en augustus is het er druk en heet. In juni en september zijn de temperaturen iets gematigder en is het wat minder druk. Het leuke aan de maand september is dat het zeewater dan nog vrijwel net zo warm is als in juli en augustus: gemiddeld 22 tot 23 graden Celsius. De winterperiode is niet de tijd om een pure strandvakantie te boeken, maar wel een prima periode om de echte cultuur van de Costa del Sol op te snuiven. Bij lenteachtige (en soms zomerse) temperaturen kun je prima genieten van de vele bezienswaardigheden die je langs deze boeiende kust kunt vinden.

Sevilla

De stad Sevilla ligt redelijk centraal in Andalusië. Het is de grootste stad van de regio en tevens de hoofdstad van Andalusië. Sevilla is tevens uitgegroeid tot de populairste stedentripbestemmingen van heel Spanje. Het al eerder aangehaalde warme klimaat werkt hier zeker aan mee, maar het is vooral de sfeer van de stad die zo’n enorme publiekstrekker is. In Sevilla kun je wandelen door oude middeleeuwse straatjes, genieten van prachtige architectuur en een aantal belangrijke bezienswaardigheden bezoeken waaronder het Real Alcazar. Dit paleis is een fraai voorbeeld van de Moorse architectuur die je ook elders in de stad op verschillende plekken terugziet.

Geniet van de wijk Santa Cruz, bewonder het Plaza de España of ga het praalgraf van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus bekijken in de gotische Kathedraal van Sevilla. Wie de zon een beetje wil ontlopen die kan op zomerse dagen de koelte opzoeken in het Parque de María Luisa. Een andere optie is om één van de interessante musea van Sevilla te bezoeken. Een bezienswaardigheid die uniek is, is Metropol Parasol. Deze enorme houten constructie is uniek in de wereld. Vanaf het dak van dit project heb je een fraai uitzicht over de stad Sevilla.

Het echte hoogtepunt van Sevilla is zoals eerder aangegeven de sfeer van de stad. Die komt vooral tot uiting in de tapasbars en in de bars waar de traditionele flamenco nog te aanschouwen is. Hiervoor moet je vooral de wijk Triana bezoeken, die links van het centrum te vinden is.

Sevilla

Granada

De stad Granada ligt in de binnenlanden van Andalusië, in het zuiden van Spanje. De stad heeft redelijk wat inwoners en is de vierde stad van Andalusië en de 17e stad van Spanje. Granada kent een lange geschiedenis die je ook terugziet in het straatbeeld. Deze geschiedenis maakt Granada ook tot de populaire stad die ze nu is. Zo ligt het Alhambra binnen de grenzen van deze stad. Dit Moorse en Katholieke paleizencomplex is dan ook de grootste toeristische trekpleister van Granada.

Daarnaast heeft Granada, zeker in Zuid-Spanje, een gunstige ligging. De stad ligt wat hoger aan de voet van de Sierra Nevada. Hierdoor is het zeker in de zomerperiode wat aangenamer dan de wat lagergelegen steden.

Naast het prachtige Alhambra, dat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, zijn er ook nog tal van andere leuke bezienswaardigheden in de stad. Zo is de oude Arabische wijk Albaicin zeker de moeite van een bezoek waard. De karakteristieke huizen uit de veertiende eeuw in combinatie met de kronkelige straatjes brengen je terug naar vervlogen tijden.

Granada is een uitstekende locatie voor een citytrip van meerdere dagen. Door de vele kerken, musea en andere bezienswaardigheden zul je hier niet snel uitgekeken zijn. Neem daarbij nog het aangename klimaat zomers, maar ook in het voor- en najaar, en je weet dat je hier een groot deel van het jaar op de juiste plek bent.

Córdoba

Córdoba is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt redelijk centraal in Andalusië. Nog altijd is Córdoba één van de grotere steden van Andalusië. Het is zelfs de derde stad van deze autonome regio. Toch was Córdoba ooit één van de grootste steden ter wereld. In de tiende eeuw was alleen Rome groter. Het moge duidelijk zijn dat Córdoba een rijke geschiedenis heeft.

De bekendste bezienswaardigheid van Córdoba is de Mezquita. Deze indrukwekkende moskee dateert uit het jaar 785. Tegenwoordig beslaat de moskee een oppervlakte van ruim 23.000 vierkante meter. Daarvoor stond er zelfs al een kerk op deze plek. Nadat de Moren verdreven werden, waren het de conquistadores die van het gebedshuis een kerkgebouw maakten. Door deze gevarieerde geschiedenis heeft het gebouw veel elementen van verschillende culturen. De vroegere minaret doet tegenwoordig nog dienst als klokkentoren. De klokkentoren kun je beklimmen zonder dat je een trap hoeft te bestijgen. Een andere bezienswaardigheid in de historische binnenstad van Córdoba is de Juderia, de oude joodse wijk.

De hier genoemde bezienswaardigheden zijn slechts een kleine greep van alles wat er een Córdoba te zien is. Enkele andere bezienswaardigheden zijn de Romeinse brug, de synagoge van Córdoba, een aantal prachtige pleinen, een Romeinse muur en de botanische tuin van Córdoba. In deze stad kun je makkelijk enkele dagen verblijven, en zelfs dan heb je nog niet alles gezien.

Cádiz

De stad Cádiz is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de autonome regio Andalusië. De stad is gesitueerd aan de Golf van Cádiz en is nog altijd één van de belangrijkste havensteden in het zuiden van Spanje. Dit heeft te maken met de gunstige ligging waarbij de haven een toegangspoort vormt tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.

Cádiz wordt ook wel Klein Havanna genoemd. Dit komt door de vele gelijkenissen met de Cubaanse hoofdstad. Een van de redenen dat toeristen hier dan ook graag komen is de ietwat Cubaanse sfeer die hier hangt. Delen van de James Bond film ‘Die Another Day’ zijn dan ook opgenomen in Cádiz, terwijl de film zich afspeelde in Havanna.

Naast de unieke sfeer heeft de stad ook een fijne ligging waarbij de wat frissere zeewind zorgt dat het hier aangenaam toeven is, ondanks de zuidelijke ligging in Spanje. Enkele bezienswaardigheden in Cádiz zijn de haven, de nieuwe kathedraal, de verdedigingswerken, het Romeins theater en het ‘Archeologisch en beeldend Museum’.

Een uitstekende periode om de stad te bezoeken is tijdens het Cádiz Carnaval. Dit evenement wordt jaarlijks georganiseerd en kent al een traditie sinds de zestiende eeuw. Tien dagen lang staat Cádiz in het teken van feesten tijdens de Carnaval. Door heel de stad zijn dan optredens, optochten, kindervoorstellingen en natuurlijk mag vuurwerk ook niet ontbreken. Houd er wel rekening mee dat de carnavalsperiode wat frisser is, omdat deze meestal nog in de winterperiode valt.

Malaga

Centraal in Andalusië aan de Middellandse Zee ligt de op een na grootste stad van deze autonome regio. Tevens is Malaga ook de hoofdstad van de provincie die dezelfde naam draagt. De ligging van de stad aan de Costa del Sol is een van de redenen dat er jaarlijks vele toeristen de stad aandoen. Het hele jaar door mag Malaga rekenen op een aangenaam klimaat. De winters zijdezacht met een temperatuur van zo’n rond de 20°, terwijl de zomerperiode minder heet is door het mediterrane klimaat.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Malaga is het Fort Alcazaba. Dit fort werd gebouwd in de elfde eeuw door de Moren en diende als paleis. Als je een mooi zicht wilt hebben op dit fort dan doe je dat het beste vanaf Castillo de Gibralfaro. Dit bouwwerk dateert uit de veertiende en vijftiende eeuw. Het werd gebouwd om de Alcazaba te verdedigen.

Ook de kathedraal van Malaga is zeker de moeite van een bezichtiging waard. Nadat de Moren hier aan het begin van de zestiende eeuw werden verdreven werd er begonnen met de bouw van deze kerk. Het heeft in totaal twee en een halve eeuw geduurd alvorens de kathedraal af was. Je zult ook vele stijlen uit verschillende periodes terugzien in zowel interieur als exterieur van de kathedraal.

Ook is Malaga een echte museumstad. De stad herbergt vele musea, waarvan Museo Picasso de Malaga de belangrijkste is.
Al met al is Malaga een hele leuke stad om te bezoeken of om aan te doen als stedentripbestemming. Er zijn uitstekende hotels aanwezig die dienst kunnen doen als onderkomen tijdens een stedentrip en wanneer je mocht verblijven in één van de badplaatsen aan de Costa del Sol is Malaga een prima locatie voor een daguitstap.

Ronda

In de provincie Malaga ligt de stad Ronda. Deze stad ligt wat meer landinwaarts in een mooi bergachtig gebied. Ondanks dat het al echt binnenland is, is Ronda nog goed bereikbaar vanaf de Costa del Sol. Het stadje ligt op zo’n 750 meter boven zeeniveau, waardoor het ook in de hete zomers hier relatief goed toeven is. Net als veel andere plaatsen in Andalusië kent ook Ronda een lange geschiedenis. Hiervan zijn nog steeds de sporen terug te vinden en dat is dan, naast het prachtige bergachtige ligging, de reden dat veel bezoekers het stadje aan doen.

De stad is vooral bekend om de Puente Nuevo. Dit is een brug die zorgt dat beide zijden van de stad, die wordt gesplitst door de rivier de Guadalevín, aan elkaar verbonden worden. Letterlijk vertaald betekent Puente Nuevo de nieuwe brug. Toch is deze nieuwe brug niet zo nieuw meer en dateert ze al uit de 18e eeuw. Twee hoge kliffen worden verbonden middels deze brug. Daarnaast heeft het plaatsje ook nog twee andere bekende bruggen, namelijk Puente Romano en Puente Viejo. Deze laatste betekent oude brug en de Puente Romano is ook wel bekend onder de namen Puente Arabe of Puente San Miguel. Al deze bruggen hebben gemeen dat ze je een prachtig uitzicht bieden.

Naast de beroemde bruggen staat hier ook nog de oudste stierenvechtarena van Spanje en is ook de kerk Santa María la Mayor de moeite van een bezichtiging waard. In deze kerk vind je namelijk een beroemd Mariabeeld.

Als je dus wilt ontsnappen aan de hitte die in grote delen van Andalusië in de zomer heftig kan zijn, is een uitstap na het hoger gelegen Ronda zeer de moeite waard. Overigens hoef je dit niet eens als excuus te gebruiken, want ook in de andere delen van het jaar is de stad een ware aanrader.

Sierra Nevada

Andalusië mag zeker niet los gezien worden van de Sierra Nevada. Deze bergketen, die voor een groot deel dus in Andalusië ligt, omvat maar liefst 16 bergtoppen die boven de 3000 meter hoogte uittorenen. Al met al dus een mooi onherbergzaam gebied. Het is een gebied dat dan ook een prachtig nationaal park omvat. Het Nationaal Park Sierra-Nevada heeft een oppervlakte van zo’n 860 vierkante kilometer. Naast een wijd spectrum aan landschappen krijg je hier als bezoeker ook een enorme diversiteit aan flora en fauna voorgeschoteld. Zeker de populatie van Spaanse steenbokken wordt steeds groter, maar ook de das en de wilde kat gedijen hier goed.

Wanneer je dit park bezoekt kun je dit doen door wandelingen te maken of door er een trip met de auto doorheen te maken. Aan de rand van het park vind je ook een botanische tuin genaamd La Cortijuela. Deze tuin herbergt een aantal bijzondere bedreigde plantensoorten uit de regio van de Sierra Nevada. Een team van wetenschappers beschermt deze bijzondere gewassen en onderzoekt ze zodat ze beter kunnen gedijen.

Het mag ook duidelijk zijn dat Sierra Nevada hoger ligt, waardoor het hier ook in de hete Andalusische zomer aangenaam is. Je moet natuurlijk altijd wel uitkijken met de enorme hoogteverschillen, want het weer kan zomaar omslaan in deze bergachtige gebieden. Wanneer je voor een langere periode verblijft in Andalusië doe je jezelf echt te kort om dit gebied niet te bezoeken.

Sierra Nevada