Spanje top 10 - tien dingen in Spanje die je moet zien of doen

Spanje top 10 / stranden in Spanje

 home vakantietips voor Spanjelinks cookiebeleidcontact 

Andalusië

stranden

Barcelona

Baskenland

Madrid

Canarische Eilanden

bezienswaardigheden

Ibiza

eten & drinken

steden

 
TIP: vermijd de wachtrijen
 
TIP: budgettips
 
TIP: winterzon in Spanje
 
meer Spanje vakantietips

SPANJE TIP 2: STRANDEN

Spanje is een land dat gezegend is met enorm veel stranden. Veel van deze stranden bestaan uit fijn zand. Een relatief klein deel van de Spaanse stranden bestaat uit grof zand, kiezels of zelfs rotsen. Behalve witte tot goudgele stranden kent Spanje ook een aantal donkere tot zelfs zwarte stranden. Dit komt voor op de Canarische Eilanden die een vulkanische oorsprong hebben, waardoor sommige stranden donker tot zelfs zwart zijn. Spanje telt duizenden kilometers aan kustlijn waarvan een redelijk groot deel bestaat uit strand. De stranden vormen samen met het milde klimaat de basis voor het massatoerisme dat halverwege de vorige eeuw tot stand is gekomen in Spanje. Het land had hiermee de Europese primeur van het aanbieden van vakanties op grote schaal. Dit heeft mede geleid tot de vele badplaatsen die puur als toeristenplaats ontwikkeld zijn. Het bekendste voorbeeld hiervan is de stad Benidorm dat op de drukste momenten uitgroeit tot een plek waar pakweg een half miljoen mensen vertoeven.

Costa's
De kustgebieden van het vasteland van Spanje zijn in verschillende gebieden ingedeeld. Deze worden vaak costa's genoemd. Een drietal costa's zijn al decennialang erg bekend onder de Nederlandse toeristen. Dat zijn de Costa Brava in het noordoosten van Spanje, de Costa Blanca die ongeveer halverwege de oostkust ligt en de Costa del Sol in het zuiden van Spanje.

Hieronder beschrijven we een aantal van de belangrijkste costa's van Spanje.

Costa Brava

Costa Daurada

Costa Blanca

Costa de Almeria

Costa del Sol

Costa de la Luz

Balearen
Voor het strand kun je niet alleen terecht op het vasteland van Spanje, maar ook op verschillende eilanden. De eilanden van Spanje zijn in twee groepen in te delen. De Balearen zijn vier bewoonde eilanden met een aantal kleinere eilandjes die ten oosten van het Spaanse vasteland liggen. Deze vier eilanden, Mallorca, Menorca, Ibiza en Menorca, zijn uitgegroeid tot zeer populaire vakantiebestemmingen. Mallorca is de grote allemansvriend waar een gemêleerd publiek komt. Menorca is door de kindvriendelijke stranden vooral een vakantiebestemming voor gezinnen met jonge kinderen. Ibiza is bekend vanwege het uitgaansleven, de hippe beachclubs, een alternatieve hippieachtige kant en vooral ook vanwege de vele baaien met soms prachtige stranden. Formentera is een heerlijke combinatie van rust, luxe en adembenemende zandstranden. Dit is bij het grote publiek het meest onbekende eiland van de Balearen.

Ibiza

Mallorca

Menorca

Formentera

Canarische Eilanden
De Canarische Eilanden is de andere eilandengroep van Spanje. Deze archipel bestaat uit zeven bewoonde eilanden en een paar kleine onbewoonde eilanden. De Canarische Eilanden hebben een vulkanische oorsprong. Op veel plekken is dat duidelijk aan het landschap te zien. Op de eilanden tref je een grote variatie aan verschillende vulkaanlandschappen aan. Op het eiland Tenerife staat de grootste vulkaan: de Teide. Met een hoogte van 3718 meter is deze vulkaan de hoogste berg van heel Spanje. Je kunt de Teide dan ook vanaf verschillende plekken op het eiland zien.

De eilanden La Gomera, El Hierro en La Palma zijn geen echte strandbestemmingen. Deze drie eilanden moeten het vooral hebben van de natuur. Vooral La Palma is een echte wandelbestemming, hoewel er ook hier wel wat strand aanwezig is. De echte strandbestemmingen zijn Gran Canaria, Lanzarote, Tenerife en Fuerteventura. Hier vind je zowel heerlijke stranden om te zonnebaden en te zwemmen als goede stranden om te kitesurfen. De vaak aanwezige wind die vanuit noordelijke windrichtingen waait zorgen voor prima surfomstandigheden. Denk hierbij vooral aan het Parque Natural de Corralejo op Fuerteventura en Caleta de Famara op Lanzarote.

Op de Canarische Eilanden zijn ook meer dan voldoende aangename zandstranden te vinden. Zo is op Gran Canaria het strand tussen Maspalomas en Playa de Inglés erg geliefd. Dunas de Maspalomas is een beschermd natuurgebied dat bestaat fijn zand met veel duinen. Aan de zuidkust liggen meer mooie zandstranden zoals bij Puerto de Mogan en Puerto Rico. Op Lanzarote zijn de stranden van Playa Blanca en Puerto del Carmen erg geliefd. Voor de mooiste stranden van Lanzarote moet je wat meer je best doen. De Playas del Papagayos zijn fantastisch, maar liggen wat van Playa Blanca af waardoor je transport nodig hebt. Op Fuerteventura is Corralejo een prima optie, maar ook het in het zuiden gelegen Jandia. Daar lig je meer uit de wind. Op het eiland Tenerife liggen de meeste mooie stranden aan de zuidkust. Costa Adeje, Playa de las Americas en Los Cristianos hebben meerdere goede zandstranden. Onze persoonlijke favoriet is Playa de Teresitas. Dit tropisch aandoende zandstrand ligt beschut aan de noordoostkust, iets ten noorden van de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife.

Meer over de stranden van Spanje
de stranden van Barcelona
het mooiste strand van Fuerteventura
het mooiste strand van Gran Canaria
de stranden van Lanzarote
stranden op Tenerife

 

Spanje bezienswaardigheden Spanje voor beginners Spanje fotoreportages steden in Spanje mooiste dorpjes in Spanje