Spanje top 10 - tien dingen in Spanje die je moet zien of doen

Spanje top 10 / Barcelona

 home vakantietips voor Spanjelinks cookiebeleidcontact 

Andalusië

stranden

Barcelona

Baskenland

Madrid

Canarische Eilanden

bezienswaardigheden

Ibiza

eten & drinken

steden

 
TIP: vermijd de wachtrijen
 
TIP: budgettips
 
meer Spanje vakantietips

SPANJE TIP 3: BARCELONA

Veruit de populairste stedentripbestemming in Spanje onder Nederlandse toeristen is Barcelona. Deze stad ligt in het noordoosten van Spanje, in de autonome regio Catalonië (Catalunya). De populariteit is begrijpelijk, want Barcelona heeft veel te bieden. Het nadeel van de populariteit is dat het zoveel toeristen aantrekt dat Barcelona zowat overspoeld wordt. De inwoners klagen dan ook geregeld over het feit dat hun stad als het ware overgenomen is door bezoekers. Ook een deel van de toeristen haakt hierdoor steeds vaker af. Het is immers niet leuk om voor lange wachtrijen te staan of alles te moeten plannen door vooraf entreetickets te moeten kopen voor de grote bezienswaardigheden. De spontaniteit gaat zo verloren en tijdens je verblijf in Barcelona moet je dan wel de klok in de gaten houden. Ander nadeel is dat Barcelona te maken heeft met straatartiesten, toeristenbussen, zwervers en van alles wat afbreuk doet aan de sfeer en authenticiteit van de stad.

Aan de andere kant blijft Barcelona een betaalbare en goed bereikbare stad waar veel te zien en te doen is. Een plek waar je kunt genieten van de Spaanse keuken, waar de zon vaak schijnt bij aangename temperaturen en waar je behalve stad ook strand hebt. Voor shop-a-holics heeft Barcelona een zeer ruim aanbod van grote winkels en leuke boetieks. Je kunt hier als je wilt gemakkelijk dagenlang shoppen als je daar van houdt. Vooral tijdens onze zomervakantie is het goed winkelen in Barcelona. Dat is de tijd van de uitverkoop, zodat zomerkleding en schoenen met aanzienlijke kortingen opgeruimd worden. Omdat de voordelen van Barcelona zwaarder wegen dan de drukte van de stad, is Barcelona wel de hoogst vermelde stad in onze Spanje top 10.

De oude binnenstad
De Ciutat Vella, zoals de oude binnenstad van Barcelona genoemd wordt, is redelijk groot en gevarieerd. In dit gebied van de Catalaanse hoofdstad liggen enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden. Zo kun je hier wandelen over de Ramblas, de beste musea bezoeken en genieten van prachtige paleizen en statige herenhuizen. Ook de gotische wijk, Barri Gotic behoort tot de oude binnenstad van Barcelona. Andere belangrijke bezienswaardigheden in de oude binnenstad zijn de kathedraal en een aantal andere kerken. De spil van de oude binnenstad is Plaça de Catalunya, die alle delen met elkaar verbindt. Het Catalaanse plein, zoals deze vertaald kan worden, is een levendig plein omringd door prachtige gebouwen. Andere interessante plaatsen in de oude binnenstad zijn de middeleeuwse joodse getto en de joodse wijk. De joodse bevolking van Barcelona was in de middeleeuwen een succesvolle bevolkingsgroep. Onder hen bevonden zich veel intellectuelen, schrijvers, handelaars en filosofen. Daardoor was het een contrasterende welvarende bevolkingsgroep. Dit werkte het antisemitisme in de hand, waardoor de joodse bevolking in 1243 werd ondergebracht in een getto. Donkere tijden kwam het Joodse volk in Barcelona toe. In een periode van meer dan 100 jaar werden de joden onderdrukt en werden veel joodse synagogen en andere kenmerkende gebouwen vernietigd of omgebouwd door christenen. Gelukkig zijn er in de Joodse wijk nog sporen te vinden van de Joodse aanwezigheid in Barcelona.

Sagrada Familia
Als je in Barcelona bent en je het niet eens Sagrada Familia bezocht ben je niet in Barcelona geweest. In het jaar 1881 krijgt de architect Francisco de Paula del Villar opdracht om aan te vangen met de bouw van de Sagrada Familia. Het was in eerste instantie dus niet de beroemde Catalaanse architect Gaudi die de opdracht kreeg. Het heeft echter niet lang geduurd voordat de opdracht werd overgedragen aan hem in 1883. Algauw bleek de bouw van de Sagrada Familia zijn levenswerk te worden. Toen hij in 1926 werd aangereden door een tram en kwam te overlijden werd hij ook als eerste bijgezet in de crypte van dit kerkgebouw. In eerste instantie dacht Gaudí het klusje in 10 jaar te hebben geklaard, maar nog altijd is men bezig om het prachtige gebouw te realiseren. Architecten hebben na de dood van de bekende Catalaanse architect middels beschrijvingen en maquettes zijn werk overgenomen. Nog altijd is de Sagrada Familia in aanbouw, maar al jaren kan het bouwwerk rekenen op een grote schare toeristen. Zoals het er nu naar uitziet zal de Sagrada Familia in het jaar 2026 voltooid zijn.

Gaudi
We hadden het bij de Sagrada Familia al over de beroemde architect Gaudí. Deze man is allang onlosmakelijk verbonden met Barcelona en op meerdere plekken in de stad zijn de sporen van hem nog altijd zichtbaar.

Zo is een van de andere bekende plaats waar jaarlijks vele toeristen naartoe gaan in Barcelona Park Guëll. Ook dit park is ontworpen door Gaudi. Park Guëll is het bekendste stadspark van de Catalaanse hoofdstad. Het totale oppervlakte beslaat 17 hectare en werd gebouwd in opdracht van de industrieel Eusebi Guëll. In eerste instantie was het de bedoeling dat het park een wijk zou worden met mooie villa’s. Dit deel van het project is echter nooit voltooid en er zijn slechts twee huizen gerealiseerd. Een van de woningen werd betrokken door Gaudi en doet tegenwoordig dienst als museum over de beroemde architect. Eusebi Guëll kon wel een bewonderaar genoemd worden van Gaudi, want naast dat hij dit park heeft gerealiseerd in zijn opdracht is ook het huis Palau Guëll dankzij de industrieel gerealiseerd.
Andere bekende bouwwerken van de hand van Gaudi zijn Casa Mila en Casa Batllo. Voor beide gebouwen geldt dat het al aan de buitenzijde duidelijk is dat deze van de hand van Gaudí zijn. Dit komt natuurlijk door de typische sprookjesachtige organische façades. Casa Mila werd gebouwd in opdracht van de rijke familie Mila. Sinds 2013 worden er ook regelmatig tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd in dit gebouw. Casa Batllo werd gebouwd in 1877 en is vernoemd naar een textielmagnaat, Josep Batllo. Wat hier opvalt, naast de organische façade, zijn ook de mozaďeken die op de gevel zijn gebruikt. De buitenzijde doet een beetje denken aan de schubben van een vis. Tegenwoordig is het gebouw in handen van de rijke familie Bernat, die onder andere eigenaar zijn van de bekende Chupa Chup-lolly’s. Zo is deze familie eigenaar van zowel een surrealistisch gebouw als van het snoepgoed met het meest surreële logo ontworpen door Dali.

Camp Nou
Een andere belangrijke trekpleister in Barcelona is het voetbalstadion Camp Nou. Dit is het stadion waar FC Barcelona zijn thuiswedstrijden speelt. Het is ook het stadion waar de bekendste Nederlandse voetballer ooit, Johan Cruijff furore heeft gemaakt, zowel als speler en als trainer. Tegenwoordig wordt de wijlen voetballer dan ook geëerd met een standbeeld voor het stadion. Het enorm grote stadion is op zich al de moeite van een bezoek waard. Ruim 90.000 toeschouwers kijken hier naar de thuiswedstrijden van FC Barcelona. Het leukste is het dan ook om het stadion te bezoeken door een wedstrijd bij te wonen van de beroemde voetbalclub.
Toch is het ook zeer leuk om een tour te maken door het stadion. Naast dat je in de catacomben komt en het stadion kunt aanschouwen terwijl deze nauwelijks bevolkt is, kun je er ook het Barcelonamuseum bezoeken en zo kennis maken met de rijke clubhistorie. Camp Nou is zeker met kinderen, of ze na 40 zijn of 10, een plek waar je geweest moet zijn tijdens je bezoek aan Barcelona.

Barceloneta
Een bekende wijk in Barcelona die centraal gelegen is, is Barceloneta. De buurt werd gebouwd in de achttiende eeuw voor de inwoners uit de wijk La Ribera, die noodgedwongen moesten verhuizen vanwege de bouw van de citadel van Barcelona. De wijk heeft tegenwoordig een gunstige ligging en wordt begrensd door de Middellandse Zee, de haven port Vell en de wijk El Born. Daarmee staat Barceloneta in verbinding met een aantal mooie plekken van de Catalaanse hoofdstad. Barceloneta is dan ook een uitstekende plek om te verblijven tijdens je stedentrip in Barcelona. Een van de grote trekpleisters van deze wijk is het zandstrand waar veel restaurants en nachtclubs te vinden zijn. Deze etablissementen liggen aan een prachtige boulevard. In de haven kun je dan weer mooie jachten en grote schepen bewonderen. Ook komen veel cruiseschepen komen, als onderdeel van een Middellandse-Zee-cruise, hier aanmeren om hun passagiers zo een bezoek aan Barcelona te gunnen. Andere interessante plekken in deze wijk zijn Museu d’Histórica de Catalunya, een museum waar je sinds 1996 meer te weten kunt komen over Catalonië en haar geschiedenis. Een belangrijke ontmoetingsplek is dan weer Casa de La Barceloneta, waar zowel lokale bewoners als geďnteresseerden samenkomen.

Port Vell
Port Vell betekent letterlijk vertaald ’Oude haven’. Toch oogt de haven, die aan de wijk Barceloneta grenst niet zo oud. Dit komt omdat deze haven in aanloop naar de Olympische zomerspelen van 1992 compleet gerenoveerd is. Tegenwoordig vind je hier dan ook statige jachten en mooie schepen die de haven opsieren. Daarnaast zijn er ook een aantal toeristische trekpleisters rond de haven. Zo is er het winkelcentrum Maremagnum dat zowel winkels herbergt als bars en restaurants. Ook de grote bioscoop IMAX Port Vell is te vinden in de haven, evenals het grootste aquarium van Europa. In totaal zwemmen hier zo’n 8000 vissen die zijn verdeeld over 35 bassins die gezamenlijk een zes miljoen liter zeewater bevatten. Vooral de 80 meter lange tunnel is erg indrukwekkend. Naast dat de onderwaterwereld natuurlijk prachtig is, is het ook nog eens zeer educatief en daarom een gegarandeerd geslaagde uitstap voor gezinnen met kinderen.

Montjuďc
In het zuidwesten van Barcelona ligt de heuvel Montjuďc. Vrij vertaald betekent dit ‘heuvel van de joden’. De groene heuvel Montjuďc wordt beschouwd als de longen van Barcelona. Al in 1929 werd hier de wereldtentoonstelling gehouden en in 1992 was het de thuisbasis voor de Olympische zomerspelen. Veel van de bezienswaardigheden op de heuvel hebben dan ook te maken met deze twee evenementen. Zo vind je hier het Olympisch Stadion en andere locaties die te maken hebben met de spelen en de wereldtentoonstelling. Ook zijn er op de heuvel aantal goede musea te vinden, zoals Museo Nacional d'Art de Catalunya en Fundació Joan Miró. Deze laatste bekende Spaanse schilder is ook de ontwerper van het logo dat Spanje gebruikt om het land te promoten voor toerisme. De collectie is opgebouwd uit zo’n 10.000 kunstvoorwerpen die grotendeels afkomstig waren van de kunstenaar zelf. Wanneer je Montjuďc bezoekt na zonsondergang doet het fraai verlichtte Font Magica sprookjesachtig aan. Font Magica is een grote ronde fontein die, wanneer het donker is, kleurrijk wordt verlicht. Ook de botanische tuin op de heuvel heeft een prachtige collectie met unieke cactussen. De tuin is vooral gespecialiseerd in mediterrane flora.

Rambla
La Rambla, in het Nederlands bekend onder ‘De Ramblas’ is een 1200 meter lange straat die dwars door het centrum van Barcelona loopt. Oorspronkelijk was de straat een droge rivierbedding die fungeerde als afwatering bij hevige regen regenval. Tegenwoordig is het de levensader van het centrum van de Catalaanse hoofdstad. La Rambla is tegenwoordig ingericht als een drukke en gezellige brede boulevard. Vele vormen van openbaar vervoer komen aan op de Ramblas. De ontwikkeling van deze straat is in fases tot stand gekomen. Zo is de Rambla Canaletes het jongste deel van de Ramblas. Veel bezoekers van dit deel van de straat nemen een slok water uit Font la Calanetes. Op het deel Rambla estudies vind je bekende trekpleisters als het Reial Academia de Ciences i Arts, het Tobacos de Filipinas, Esglesia de Betlem en het Palau Comillas.

De Rambla St Josep is dan weer bekend om zijn vele bloemenstalletjes. De naam van dit stuk van de beroemde weg is te danken aan een klooster dat hier stond tot deze in de negentiende eeuw moest verdwijnen. Ook hier zijn nog een aantal bezienswaardigheden te vinden, zoals Antiga Casa del doctor Genove, Musee de L'Erotica en het palau de la Virreina.
De twee andere delen die ook nog deel uitmaken van de Ramblas zijn Rambla dels Caputxins en Rambla Santa Mňnica. Ook aan deze stukken van de straat vind je tal van bekende bezienswaardigheden. Enkele hiervan zijn Gran Teatre del Liceu, Hotel Oriente, Placa Reial, Museo de Cera en Centre d’Art Santa Monica. Ook op dit deel van de Ramblas vallen de bloemenkramen op, maar ook de verkoop van reptielen en vogels. De meeste levende standbeelden zijn hier ook gesitueerd.

Ontdek Barcelona op de fiets
Een stad als Barcelona loont zich prima om op de fiets te ontdekken. Het klimaat is er over het algemeen zeer aangenaam, de stad is te groot om te voet te doen en op de fiets ben je gezond bezig. Je kunt met de fiets ook meer plekjes ontdekken en zien dan wanneer je in een bus zit. Er zijn volop mogelijkheden om Barcelona op de fiets te ontdekken. Je kunt natuurlijk een fiets huren en vervolgens zelf op pad gaan. Je kunt deelnemen aan een fietstocht door Barcelona met een ervaren gids die je van alles laat zien en ook veel interessante informatie en tips kan geven.

In Barcelona kun je deelnemen aan verschillende fietstours. Deze fietstochten met gids (Nederlandstalig en bij sommige tours Engelstalig) kun je reserveren bij Baja Bikes. Dit bedrijf is gespecialiseerd in fietstochten in steden over heel de wereld. Ze zijn zelf gevestigd in Barcelona, dus het zal je niet verbazen dat ze vooral in deze geweldige stad een heel leuk en gevarieerd aanbod aan fietstochten hebben.

Dit zijn een aantal van hun populairste fietstochten:

• De highlights van Barcelona. Dit is de meest populaire fietstocht in Barcelona waarbij je in drie uur tijd onder begeleiding van een Nederlandstalige gids de hoogtepunten van de stad bezoekt zoals Sagrada Familia, de Ramblas en de Gotische wijk.
• Barcelona tapas & highlights tour. Tijdens deze tour langs de highlights van Barcelona ga je ook authentieke tapas proeven bij de meest populaire tapasrestaurants van de stad.
• Barcelona Camp Nou fietstour. Onder begeleiding van een Nederlandse of Engelse gids (je kunt bij de boeking zelf kiezen) bezoek je het legendarische FC Barcelona stadion Camp Nou op de fiets. De entree tot het Camp Nou Experience (de rondleiding door het stadion) zit inbegrepen bij de tocht.
• Barcelona met kinderen. Dit is een speciale fietstocht voor gezinnen met kinderen vanaf 8 jaar. Deze kindvriendelijke fietstocht gaat in een relaxter tempo, waardoor het voor kinderen ook prima te doen is. Voor de kids zijn er kinderfietsen beschikbaar en je kunt deze tocht met Nederlandse gids boeken. De route gaat langs verschillende hoogtepunten van Barceona waaronder Plaza Real, Port Vell, het strand en het Park de la Ciutadella.

Vooraf reserveren is een must. Dat is echter zonder risico, want je hoeft niet vooraf te betalen en je mag gratis wijzigen of annuleren. Mocht het weer je niet aanstaan (die kans is niet zo groot in Barcelona) dan cancel je de trip gewoon of je verschuift hem naar een andere dag.

Bekijk alle fietstochten met gids in Barcelona

Hop on hop off toeristenbus
De leukste en gemakkelijkste manier om Barcelona te ontdekken is door middel van een zogenaamde hop-on hop-off bus. Dit zijn toeristenbussen die speciale routes rijden waarbij er vooral langs en naar attracties en bezienswaardigheden gereden wordt. Langs de routes kun je onbeperkt in- en uitstappen gedurende de geldigheid van je ticket. De uitstapplekken zijn altijd bij toeristische bezienswaardigheden, monumenten, musea of attracties. Soms moet je nog een klein stukje lopen. Het grote voordeel is dat je niet teveel na hoeft te denken hoe je ergens met het reguliere openbare vervoer komt. De routes zijn optimaal voor wie een stedentrip naar Barcelona maakt.

In Barcelona wordt gereden met open dubbeldekkerbussen. Je kunt er dus voor kiezen om binnen te zitten op het onderste dek of om vanaf het open bovenste dek een optimaal uitzicht te hebben op alles wat er onderweg te zien is. Als je op het bovendek zit moet je er wel rekening mee houden dat de zon sterk kan zijn in Barcelona en dat het insmeren met een antizonnebrandmiddel zeker aan te raden is. Het onderste dek kan in de winter verwarmd en in de zomer gekoeld worden.
In de bus kun je via de gratis audiogids luisteren naar informatie over Barcelona en de plekken waar je langs rijdt. Deze audiogids is in maar liefst 16 talen beschikbaar, waaronder in het Nederlands. De hoofdtelefoons zijn inbegrepen in de prijs.

In Barcelona worden er drie verschillende routes gereden met de 'Barcelona Bus Turistic'. De rode route concentreert zich vooral op het centrum, de oude haven en Mont Juďc. De blauwe route rijdt wat verder landinwaarts en stopt onder andere bij populaire bezienswaardigheden zoals Sagrada Familia, Park Güell en Camp Nou. De groene route pakt het noordoosten van Barcelona mee en rijdt van Port Olimpic naar Forum (en terug). De groene route wordt alleen in het zomerseizoen (eind maart tot begin november) gereden.

Je koopt bij een hop-on-hop-off bus geen losse kaartjes per rit, maar een ticket dat voor 1 of 2 dagen geldig is. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt er een kortingstarief en kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis mee.

Om wachttijden te voorkomen en geld te besparen kun je je tickets voor de hop-on-hop off bus het beste vooraf via internet kopen. Bij Ticketbar Barcelona krijg je 10% korting op de tickets als je ze vooraf via internet aanschaft. Je ontvangt de tickets direct na bestemming via e-mail. Je kunt hiermee op iedere gewenste locatie opstappen.

Koop Barcelona hop-on hop-off tickets met 10% korting

Meer over Barcelona
5x zien & doen in Barcelona
alles over Barcelona
Barcelona in één dag
Barcelona informatie
Barcelona top 10
Barcelona voor beginners
top 10 bezienswaardigheden van Barcelona

 

Spanje bezienswaardigheden Spanje voor beginners Spanje fotoreportages steden in Spanje mooiste dorpjes in Spanje