Spanje top 10 - tien dingen in Spanje die je moet zien of doen

Spanje top 10 / AndalusiŽ

 home vakantietips voor Spanjelinks cookiebeleidcontact 

AndalusiŽ

stranden

Barcelona

Baskenland

Madrid

Canarische Eilanden

bezienswaardigheden

Ibiza

eten & drinken

steden

 
TIP: vermijd de wachtrijen
 
TIP: budgettips
 
TIP: winterzon in Spanje
 
meer Spanje vakantietips

SPANJE TIP 1: ANDALUSIň

Als we moeten kiezen wat onze favoriete regio in Spanje is, dan is dat AndalusiŽ (of Andalucia in het Spaans). Deze autonome regio beslaat een groot deel van het zuidelijke deel van het Spaanse vasteland. Een klein puntje aan de zuidkant behoort niet tot AndalusiŽ. Dat is waar Gibraltar ligt. Deze ministaat behoort tot het Verenigd Koninkrijk, tot grote ergernis van Spanje overigens. De reden dat wij AndalusiŽ zo leuk vinden is dat je hier ontzettend veel facetten vindt van wat wij met Spanje associŽren. De flamenco is hier ontstaan, het is de regio waar de tapa voor het eerst geserveerd is, sherry wordt in AndalusiŽ gemaakt en binnen AndalusiŽ is een enorme diversiteit aan landschappen: hooggebergte, stranden, woestijn en groene plekken wisselen elkaar hier af. Daarnaast is AndalusiŽ gezegend met het warmste weer van Spanje. In de zomermaanden kan het vooral landinwaarts daardoor helaas soms wel te heet worden.

Het heuvelachtige landschap van AndalusiŽ heeft geresulteerd in een groot aantal mooie dorpjes. Deze zijn vaak gesitueerd op de top van een heuvel, waarbij een fortificatie het hart van het dorp is. Wie deze dorpen gaat bezoeken die kan beter een kleine auto huren om goed door de vaak smalle straatjes te manoeuvreren. Sommige delen van de dorpen zijn alleen maar te voet te bereiken. Een goede conditie is daarbij wel net zo handig.

AndalusiŽ is ook de regio waar veel restanten uit het Moorse tijdperk terug te vinden zijn. Denk hierbij aan de prachtige kathedraal Mezquita in Cůrdoba, die van oorsprong een moskee was. Ook het Alhambra in Granada is deels in het Moorse tijdperk gebouwd. De delen die daarna toegevoegd zijn hebben de kenmerkende mudejarstijl gebouwd. Dit is een architectuurstijl die gebaseerd is op de Moorse architectuur.

Op deze pagina beschrijven we de belangrijkste steden en streken van AndalusiŽ. Voor informatie over de cultuur van AndalusiŽ, de dorpen, de landsschappen en meer relevante tips kun je de website AndalusiŽ top 10 bezoeken.

Costa del Sol
Met een kustlijn van ongeveer driehonderd kilometer is de Costa del Sol de grootste kuststrook van AndalusiŽ. Dit is ťťn van de meest toeristische gebieden van heel Spanje. Jaarlijks komen miljoenen mensen af op bekende en minder bekende badplaatsen zoals Marbella, Torremolinos, Fuengirola en Nerja. Het is hier gedurende een vrij lange periode zomers of zelfs tropisch warm, waardoor de stranden van de Costa del Sol tijdens een groot deel van het jaar geschikt zijn om te zonnebaden, te zwemmen en voor allerlei activiteiten. Sommige mensen vinden de Costa del Sol tť toeristisch en vermijden daarom juist dit deel van AndalusiŽ. Wie meer rust wil die kan kiezen voor de Costa de la Luz, die ten westen van Gibraltar ligt. Daar is het zeewater wat koeler en is het minder druk dan aan de Costa del Sol, die veel eerder ontwikkeld werd als toeristische bestemming. Toch ook vind je aan de Costa del Sol nog voldoende authenticiteit. Denk bijvoorbeeld aan de fraaie stad Malaga, die ook als stedentrip een heerlijke bestemming is. Ook Nerja is een plaatje om te zien. Dit dorp biedt naast het toerisme ook nog voldoende authenticiteit. Het witte dorp behoort tot de mooiste plaatsen van de hele regio AndalusiŽ.

De beste reistijd om de Costa del Sol te bezoeken is net voor of na de zomervakantie. In juli en augustus is het er druk en heet. In juni en september zijn de temperaturen iets gematigder en is het wat minder druk. Het leuke aan de maand september is dat het zeewater dan nog vrijwel net zo warm is als in juli en augustus: gemiddeld 22 tot 23 graden Celsius. De winterperiode is niet de tijd om een pure strandvakantie te boeken, maar wel een prima periode om de echte cultuur van de Costa del Sol op te snuiven. Bij lenteachtige (en soms zomerse) temperaturen kun je prima genieten van de vele bezienswaardigheden die je langs deze boeiende kust kunt vinden.

Sevilla
De stad Sevilla ligt redelijk centraal in AndalusiŽ. Het is de grootste stad van de regio en tevens de hoofdstad van AndalusiŽ. Sevilla is tevens uitgegroeid tot de populairste stedentripbestemmingen van heel Spanje. Het al eerder aangehaalde warme klimaat werkt hier zeker aan mee, maar het is vooral de sfeer van de stad die zo'n enorme publiekstrekker is. In Sevilla kun je wandelen door oude middeleeuwse straatjes, genieten van prachtige architectuur en een aantal belangrijke bezienswaardigheden bezoeken waaronder het Real Alcazar. Dit paleis is een fraai voorbeeld van de Moorse architectuur die je ook elders in de stad op verschillende plekken terugziet.

Geniet van de wijk Santa Cruz, bewonder het Plaza de EspaŮa of ga het praalgraf van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus bekijken in de gotische Kathedraal van Sevilla. Wie de zon een beetje wil ontlopen die kan op zomerse dagen de koelte opzoeken in het Parque de MarŪa Luisa. Een andere optie is om ťťn van de interessante musea van Sevilla te bezoeken. Een bezienswaardigheid die uniek is, is Metropol Parasol. Deze enorme houten constructie is uniek in de wereld. Vanaf het dak van dit project heb je een fraai uitzicht over de stad Sevilla.

Het echte hoogtepunt van Sevilla is zoals eerder aangegeven de sfeer van de stad. Die komt vooral tot uiting in de tapasbars en in de bars waar de traditionele flamenco nog te aanschouwen is. Hiervoor moet je vooral de wijk Triana bezoeken, die links van het centrum te vinden is.

Meer over AndalusiŽ
AndalusiŽ bezienswaardigheden top 10
AndalusiŽ top 10

 

Spanje bezienswaardigheden Spanje voor beginners Spanje fotoreportages steden in Spanje mooiste dorpjes in Spanje